Οι νέες τιμές «φωτιά» σε βασικά τρόφιμα - Φτωχοποιούν ακόμα περισσότερο τους Έλληνες

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γ. Λεχουρίτης, μίλησε για το ζοφερό μέλλον που περιμένει χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, λόγω των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και φυσικά στα καθημερινά αγαθά διατροφής.

«Δυστυχώς, περιμένουμε δυστυχία»: Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, περιγράφει την εικόνα του φετινού χειμώνα για πλήθος ελληνικών νοικοκυριών.

Αύξηση 30% στα καταναλωτικά αγαθά

Στην αγορά των καταναλωτικών αγαθών, όπως λέει, ένα νοικοκυριό που μέχρι πρότινος «για παράδειγμα πλήρωνε 100 ευρώ», τώρα λόγω των ανατιμήσεων πληρώνει ήδη 130 ευρώ. Όπως τονίζει μιλώντας στο Sputnik, «30% αύξηση είναι υψηλή όταν τα εισοδήματα είναι μειούμενα και δεν υπάρχει αύξηση ούτε στους μισθούς ούτε στις συντάξεις».

«Όλο αυτό φτωχοποιεί ακόμα περισσότερο τους Έλληνες» τόνισε. Ο κ. Λεχουρίτης επισημαίνει ότι πέρα από την επιδοματική πολιτική για ενέργεια και θέρμανση, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά και το ΦΠΑ σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως νερό, αποχέτευση, ρεύμα αλλά και προϊόντων όπως το ψωμί και το αλεύρι.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι το 80% του φόρου στα καύσιμα μπορεί να μειωθεί και να πάει στο 50%, δηλαδή να αφομοιώσει την αύξηση μέχρι να επανέλθουν οι τιμές. Αυτό μπορεί να γίνει με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και παράλληλα με μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες. Γιατί να έχουμε 13% ΦΠΑ στο νερό και 24% στην αποχέτευση; Να πάει το ΦΠΑ στο 6%. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στη ΔΕΗ, αλλά και σε άλλα καταναλωτικά αγαθά όπως είναι το ψωμί και το αλεύρι. Έτσι μειώνοντας το ΦΠΑ εξοικονομούνται χρήματα από το εισόδημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεχουρίτης στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου κατά 108% σε σχέση με πέρυσι όπως ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ λέγοντας ότι «οι εταιρείες θα το μειώσουν κατά 15%, σημαίνει ότι το υπόλοιπο το 85% θα πληρωθεί από την τσέπη των καταναλωτών», την ώρα που χιλιάδες καταναλωτές «πείστηκαν εδώ και χρόνια ότι το φυσικό αέριο είναι πιο φθηνή λύση και στράφηκαν σε αυτή».

Κατέκρινε μάλιστα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέγοντας ότι «για μία ακόμα φορά φάνηκε ανέτοιμη ενόψει των αυξήσεων των διεθνών τιμών».

Τιμές φωτιά στα καταναλωτικά προϊόντα

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ αναφερόμενος στα διατροφικά αγαθά που βρίσκονται στο καθημερινό τραπέζι των νοικοκυριών ανέφερε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά με «τις ντομάτες να κοστίζουν 2,65 ευρώ το κιλό, τα σύκα 7 ευρώ το κιλό και τα ροδάκινα από 1,30 το κιλό που ήταν πέρσι φέτος να πωλούνται 3 ευρώ».

«Η αγορά θέλει έλεγχο. Δεν είναι σωστή η λογική ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι «για πρώτη φορά ίσως που ταυτόχρονα τρεις παραγωγικές τάξης, δηλαδή καταναλωτές, έμποροι και επιχειρηματίες, διαμαρτύρονται ότι η ακρίβεια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».

Ο ίδιος καταλήγει παρατηρώντας ότι εκτός από τις ανατιμήσεις που δεν βοηθούν κανέναν, υπάρχει και η πανδημία που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και την οικονομία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications