ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: «ΕΙΧΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ για τον σεισμό στην Κρήτη!»

«Nα ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια» συμβούλευε από την Πέμπτη ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, με αφορμή σεισμό μεγέθους 3,7 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου την ίδια μέρα.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του στο Facebook, «το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα», ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Η πρόβλεψη του κ. Τσελέντη επιβεβαιώθηκε, καθώς χθες στις 09:15 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης. Από τον σεισμό έχουν σημειωθεί ζημιές σε Αρκαλοχώρι, Πατσιδερό, Αγιές Παρασκιές και Θραψανό. Παράλληλα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Η ανάρτησή του Άκη Τσελέντη:
Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3,7 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. Τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν, τα μεγέθη όμως θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Έχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα, το οποίο και αυτό παρακολουθούμε.

Είμαι σε επικοινωνία τόσο με τον δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με το δήμαρχο Ηρακλείου, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσο αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση.

Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, όπως σας έχω πει.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications