Η σχιζοφρένεια  έχει σκεπάσει τα πάντα  ως κατι το φυσιολογικό  - Τα μέτρα για ανεμβολίαστους!

Μέτρα για ανεμβολίαστους: Ύστερα από τη παραμονή μας σε καραντίνα, το άνοιγμα της εστίασης και της αγοράς ήρθε για να δώσει μία ανάσα σε κάθε Έλληνα. Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να θριαμβεύει, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, δυσχεραίνοντας τα πράγματα και αυξάνοντας τα κρούσματα κατακόρυφα. Παράλληλα, η χαλάρωση των πολιτών και ο αρνητισμός ορισμένων ως προς τα εμβόλια και την ελευθερία, έχει κάνει την κυβέρνηση να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα που θα προκαλέσουν οικονομικό πονοκέφαλο.

Ήδη από την Παρασκευή 16 Ιουλίου άλλαξαν τα πάντα. Όλοι οι ανοιχτοί, κλειστοί χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας θα πρέπει να λειτουργούν με νέους κανόνες και μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ανοιχτοί και κλειστοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε καθήμενους και κυρίως μόνο σε εμβολιασμένους.
Στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από την μάσκα, και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR». Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους.

Ανεμβολίαστοι: Η λειτουργία των νέων μέτρων και η εφαρμογή
To app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:
Πράσινο, όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση. Ο κάτοχος έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.

Κίτρινο, που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Η κίτρινη ένδειξη θα απασχολήσει στο μέλλον, όταν οι εσωτερικοί χώροι γίνουν μικτοί.

Κόκκινο, που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.
Oι ανεμβολίαστοι πελάτες, που θα μπορούν να επισκεφθούν καταστήματα μόνο με εξωτερικούς χώρους. Εάν βέβαια αυτά έχουν δηλώσει μικτή λειτουργία και θα επιβαρύνονται με το κόστος του τεστ.
Μέτρα για ανεμβολίαστους: Αυτό το καλοκαίρι, καθήμενοι
Ξεχνάμε τη διασκέδαση, το χορό και τα ποτά στα όρθια, αφού το φετινό καλοκαίρι θα είναι των καθήμενων. Στους χώρους ψυχαγωγίας, από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Αποκλειστικά και μόνον εμβολιασμένοι πελάτες θα μπορούν να φιλοξενούνται στους εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:
-Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
-Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
-Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μικτή λειτουργία.
-Αθλητικοί αγώνες θα γίνονται αμιγώς με εμβολιασμένους. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.

-Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να τους λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου, ή για το αν έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.

-Όσον αφορά στα πρόστιμα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, μετά την υποτροπή, αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες.
-Τα πανηγύρια στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν στα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού και θα γίνονται μόνο με καθήμενους.

Ανεμβολίαστοι και παραβάτες: Με την ισχύ των νέων μέτρων, τσουχτερά τα πρόστιμα
Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ. Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών. Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.

1η παράβαση:
Για τα καταστήματα εμβαδού 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο. Επίσης, αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Επίσης, αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως επιφάνειας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Μέτρα για ανεμβολίαστους: Σε δύσκολη θέση οι επαγγελματίες της εστίασης
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται, οι επαγγελματίες της εστίασης, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων. Ανησυχούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κλειστούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες, προσφέροντας υπηρεσίες μόνο σε καθήμενους. Να τονιστεί ότι θα λειτουργούν στο 85% της χωρητικότητάς τους.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επαγγελματίες και για το ζήτημα των ανεμβολίαστων υπαλλήλων τους. Μιας και αρκετοί εξ αυτών θεωρούν αντισυνταγματικό τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη.

Παράλληλα, ζητούν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία. Στην οικονομική κρίση που βίωσαν επί τόσους μήνες με τα καταστήματά τους κλειστά, έρχεται να προστεθεί τώρα η λειτουργία κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους. Στους ανοιχτούς μικτούς χώρους – για εμβολιασμένους και μη – καλούνται να κάνουν το «χωροφύλακα». Θα ελέγχουν τα «διαπιστευτήρια» κοροναϊού ή εμβολιασμού των πελατών τους.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν επιχειρήσεις χωρίς εξωτερικούς χώρους – περίπου το 22% της αγοράς – κρίνουν σωτήρια την επαναλειτουργία τους, μετά από σχεδόν 15 μήνες υποχρεωτικού λουκέτου. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το νέο μοντέλο κρύβει «παγίδες» και ανησυχούν ότι, αντί να βγάλουν τα σπασμένα, θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο.

Τι θα ισχύει για τους εργαζόμενους στα 6 «πορτοκαλί» νησιά;
Η αύξηση της κινητικότητας, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα, οδήγησε σε εκτίναξη των κρουσμάτων κοροναϊού σε μια σειρά από περιοχές. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Η πιο ραγδαία αύξηση ωστόσο, εντοπίζεται σε έξι περιοχές.

Πρόκειται για τα νησιά της Μυκόνου, της Ίου, της Πάρου, της Σαντορίνης και στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου της Κρήτης. Οι έξι αυτές περιοχές τίθενται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα σε αυτές τις έξι περιοχές, που αφορούν στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στην εστίαση.

Ήδη από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω περιοχές για εκτεταμένο τέστινγκ. Από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα υποχρεούνται, εκτός από self test, να κάνουν και rapid test κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ΕΡΓΑΝΗ.
Ειδικότερα, από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις εν λόγω περιοχές, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα. Μία με self test και μία με rapid test. Επιπλέον, υποχρέωση για τέστινγκ δύο φορές την εβδομάδα – μία με self test και μία με rapid test – θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Επιζητούν τον περιορισμό της διασποράς του ιού.Μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι θα ισχύει για τις κατασκηνώσεις;
– Αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών για εργαζόμενους και κατασκηνωτές κατά την είσοδο,
– self test μία φορά την εβδομάδα για τα παιδιά,
– οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid,
– δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού.

Ανεμβολίαστοι: Λόγω νέων μέτρων θα κάνουν ακριβότερες διακοπές
Πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για την εστίαση, είχε ήδη γνωστοποιηθεί το νέο πλαίσιο, προκειμένου να ταξιδέψουμε με πλοίο στα ελληνικά νησιά. Το πλαίσιο αυτό ισχύει ήδη από 5 Ιουλίου. Για να μην χρειαστεί να έχουμε κάνει προηγουμένως τεστ για κοροναϊό, πρέπει να είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμα, να έχουν περάσει και 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Επιπλέον, οι ίδιες ακριβώς οδηγίες ισχύουν και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και μεταξύ των νησιών. Είτε σαλπάρουμε, είτε απογειωθούμε για να πάμε στο νησί, εάν δεν πληρούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα πρέπει να κάνουμε απαραιτήτως διαγνωστικό τεστ. Αυτό το πληρώνουμε από την τσέπη μας.

Αναλυτικά τα μέτρα τα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους
Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα επιβιβάζονται επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν δύο εξαιρέσεις. Όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι για διάστημα μικρότερο των 14 ημερών, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Όσον αφορά τα τεστ, τo PCR θα πρέπει να έχει διενεργηθεί έως 72 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού και το rapid έως 48 ώρες πριν.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να επιδεικνύεται η σχετική βεβαίωση του αρνητικού αποτελέσματος.Μόνο με τεστ, στο παραπάνω πλαίσιο, θα επιτρέπεται η επιβίβαση για τους ανεμβολίαστους πολίτες.Όσοι έχουν νοσήσει, επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο. Η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Διαφορετικό, ωστόσο, είναι το πλαίσιο για την επιστροφή μας από τα νησιά, αλλά και για τις χερσαίες μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα, ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο.
Ομοίως, για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications