Επεκτείνουν την ημερομηνία λήξης των εμβολίων για να μην τους μείνουν «στο ράφι»  θα μπολιάζουν και με ληγμένα τώρα

Όυτε στα τρόφιμα δεν γίνονται αυτά : Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμφώνησε να παρατείνει την ημερομηνία λήξης του εμβολίου Covid της Johnson & Johnson.

Η φαρμακευτική εταιρεία σε δήλωσή της ανέφερε ότι η FDA ενέκρινε τη νέα ημερομηνία λήξης, προσθέτοντας ότι η απόφαση βασίστηκε «σε δεδομένα από συνεχιζόμενες μελέτες αξιολόγησης σταθερότητας, οι οποίες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι σταθερό στους έξι μήνες».

Ο ρυθμιστής είπε σε επιστολή προς την J&J ότι η παρατεταμένη διάρκεια ζωής θα ισχύει επίσης για παρτίδες που είχαν προηγουμένως λήξει, εφόσον είχαν αποθηκευτεί σε καθορισμένη θερμοκρασία (2-8 βαθμούς Κελσίου).

Η παράταση της Τετάρτης είναι η δεύτερη που εγκρίνεται για το εμβόλιο της J & J, με την FDA να παρατείνει την αρχική διάρκεια ζωής των τριών μηνών στους τεσσερισήμισι μήνες στις 10 Ιουνίου. Αυτή η κίνηση ήρθε καθώς αξιωματούχοι σε πολλές Πολιτείες προειδοποίησαν ότι οι αχρησιμοποίητες δόσεις θα έληγαν πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Μόνο στο Νιου Τζέρσεϊ, το Ντελαγουέρ και την Πενσυλβανία, περισσότερες από 800.000 δόσεις J&J κινδύνευαν να πάνε στα σκουπίδια στα τέλη Ιουνίου, καθώς οι αξιωματούχοι υγείας προσπαθούσαν να πείσουν τους κατοίκους να κάνουν το εμβόλιο.

Τι γνωρίζουμε για την Ελλάδα
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έχουμε από τα εμβολιαστικά κέντρα, υπάρχουν όντως εμβόλια που λήγουν σύντομα, παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις τα εμβόλια που θα λήξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι περίπου 300.000-400.000.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με τα εμβόλια που λήγουν το Οκτώβριο του 2021 (τα περισσότερα εμβόλια ήρθαν στη χώρα μας Απρίλιο και Μάιο), καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τα εμβολιαστικά κέντρα σχεδόν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα μας, λήγουν τότε. Ενώ υπάρχει και ένας αριθμός εμβολίων – η τελευταία παρτίδα που έφτασε – που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2021.

Αν δεν εμβολιαστεί μέχρι τον Οκτώβριο το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών τότε αρκετές δόσεις θα καταλήξουν στα σκουπίδια, εκτός βέβαια αν τελικά ξεκινήσουν μέχρι τότε να χορηγούνται οι τρίτες δόσεις.

Είναι δεδομένο πως υπάρχει θέμα με εμβόλια που λήγουν, δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό και αν το έχει προβλέψει η κυβέρνηση, ελπίζουμε σε μια επίσημη απάντηση από το υπουργείο Υγείας.

Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα έχει κάνει προπαραγγελία 30 εκατ. δόσεων, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες και με 3 δόσεις, αλλιώς θα πεταχτούν στα σκουπίδια πολλά εμβόλια.

Ουσιαστικά η εξέλιξη με το εμβόλιο της Johnson & Johnson αλλάζει τους παραπάνω αριθμούς, καθώς πλέον τα περισσότερα από τα εμβόλια που λήγουν άμεσα είναι της συγκεκριμένης εταιρείας. Ενώ δεν είναι διόλου απίθανο να ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις και για τα εμβόλια των άλλων εταιρειών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications