Η Pfizer ομολογεί πως τα εμβόλια είναι «τζούφια» & ανακοινώνει 3η δόση για τους ψεκασμένους

Η μειωμένη προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα έχουν οδηγήσει την εταιρεία στο να σχεδιάζει νέο γύρο εμβολιασμών.

Σύμφωνα με δεδομένα που κυκλοφόρησε η Pfizer τη Τετάρτη στο διαδίκτυο μια 3η δόση μπορεί να «ενισχύσει» την προστασία από την παραλλαγή Δέλτα. Κάτι που όμως αποτελεί και ομολογία πως τα εμβόλια της δεν προστατεύουν επαρκώς απέναντι στη μετάλλαξη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα του Ισραήλ.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που μπορούν να στοχεύσουν την παραλλαγή Δέλτα αυξάνονται στο πενταπλάσιο σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών που λαμβάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 έως 85 ετών, τα δεδομένα της Pfizer υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται 11 φορές περισσότερο από ό,τι μετά από τη δεύτερη δόση.

Η ευεργετική επίδραση στον οργανισμό του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο, στοιχείο που οδηγεί στην ανάγκη για τρίτη, τη λεγόμενη «αναμνηστική», δόση, όπως επισημαίνει η φαρμακοβιομηχανία.

Η μελέτη της Pfizer με 42.000 εθελοντές σε έξι χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία περίπου 96% έναντι των συμπτωμάτων της Covid-19 για το πρώτο δίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σημειώνεται όμως πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού ανέρχεται στο υψηλότατο 97% έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Επιπλέον, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές ή δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση ακόμη. Πιο σαφή αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της, ωστόσο το θέμα ακόμη παραμένει αμφιλεγόμενο.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες. Παράλληλα, ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον οι ήδη εμβολιασμένοι πρέπει να λάβουν ενισχυτικές δόσεις την ώρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στη Δύση όσο και σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη τους δόση.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει διαρκώς να έχουμε νέους γύρους εμβολιασμών, καθώς συνεχώς θα υπάρχουν νέες μεταλλάξεις οι οποίες θα καθιστούν πιθανότατα τα εμβόλια αναποτελεσματικά. Ένας φαύλος κύκλος!

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications