Κικίλιας: «Ή εμβολιάζεστε ή δεν πληρώνεστε» - Οι ποινές για όσους δεν εμβολιαστούν - Πώς θα λειτουργεί η εστίαση

Οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας, Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Πιερρακάκης, εξειδίκευσαν τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Πρώτος τον λόγο τον πήρε ο υπουργός Υγείας, όπου και αναφέρθηκε στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στις ποινές που θα έχουν όσοι δεν εμβολιστούν.

Ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι το προσωπικό των δομών πρόνοιας, φροντίδας ηλικιωμένων κλπ. όπως και το προσωπικό των δομών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά αλλιώς θα απέχουν από την εργασία τους χωρίς αποδοχές.

«Έως τις 16/8 το σύνολο των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και ακολούθως τη β' δόση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα», είπε ο Β.Κικίλιας.

Ενώ πρόσθεσε πως «οποιος αρνείται να εμβολιαστεί απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών».

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων 50.000 ευρώ πρόστιμο στη δομή και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 200.000 ευρώ πρόστιμο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού, όλων των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας, κέντρων αποκατάστασης κλπ. Έως 1/9 το σύνολο του προσωπικού να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου και τη β' δόση κατά τα προβλεπόμενα.

Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης Α.Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα νέα μέτρα για την εστίαση λέγοντας πως «το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Τα ημερήσια κρούσματα διεθνώς αυξάνονται. Όσοι ασχολούνται με τον Τουρισμό είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα. Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα».

Πιο αναλυτικά:

  • Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.
  • Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.
  • Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα εμβολιαστούμε και πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η εφαρμογή για τα κινητά

Η εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη από σήμερα 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications