Απαγορεύθηκε για λόγους ασφαλείας και το εμβόλιο της J-J στην Ευρώπη! - Στην Ελλάδα το κάνουν ακόμα

Μετά το εμβόλιο της AstraZeneca η Ευρώπη απαγόρευσε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφού όμως πρώτα εκατομμύρια Ευρωπαίοι και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου ακόμα και αυτή τη στιγμή 600.000 δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson εμβολιάζουν τους ανυποψίαστους πολίτες με εντολή της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ίδια Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της έχουν επιμολυνθεί προερχόμενα από εργοστάσια των ΗΠΑ, και μεταξύ αυτών και 17 εκ. δόσεις που παραδόθηκαν ή πρόκειται να παραδοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως «το εμβόλιο σταματά να χορηγείται, ουσιαστικά απαγορεύεται η κυκλοφορία του εμβολίου στην Ευρώπη, καθώς έπειτα από την απαγόρευση χορήγησης των παρτίδων αυτών, η εταιρεία δεν αναμένεται να είναι σε θέση να προμηθεύσει 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του τριμήνου»

Η εταιρεία έχει προμηθεύσει μέχρι στιγμής περί τα 12 εκατομμύρια δόσεις την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε παραγγείλει συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J, 55 εκατομμύρια από τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η εταιρεία έχει προμηθεύσει μέχρι στιγμής περί τα 12 εκατομμύρια δόσεις. Πρακτικά σταματούν για όλο το χρόνο οι παραδόσεις και... βλέπουμε!

Ήδη και ανεξάρτητα από το περιστατικό επιμόλυνσης, έχει τεθεί θέμα επικινδυνότητας του εμβολίου και για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών όπως αποκάλυψε η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού.

Το ζήτημα είναι, εξακολουθεί ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης να συμφωνεί πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο»;

UPDATE:Τέλος και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson από την Ευρώπη λόγω ανησυχιών για περιστατικό επιμόλυνσης με ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για τα εμβόλια της AstraZeneca.

Εκτός από αυτόν τον σοβαρό λόγο ανησυχίας, στο στόχαστρο ειδικών έχει μπει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά τη σύσταση που έκανε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το σκεπτικό είναι πως το μονοδοσικό εμβόλιο έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca, ενώ αρκετοί ειδικοί έχουν συστήσει ήδη να μην προτιμάται από τις νεότερες γυναίκες.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποσύρονται 17 εκατ. δόσεις από την ΕΕ για λόγους ασφαλείαςΠιο αναλυτικά, η Johnson & Johnson βάζει “φρένο” στην προμήθεια εκατομμυρίων εμβολίων στην ΕΕ λόγω ανησυχιών για περιστατικό επιμόλυνσης με ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για τα εμβόλια της AstraZeneca

Αδύναμη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την προμήθεια εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως είναι η Johnson & Johnson, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει το Reuters, την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως 17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson που στάλθηκαν στην Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιηθούν για λόγους ασφαλείας.

Οι συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου της J&J προέρχονται από εργοστάσιο των ΗΠΑ και δεν θα χρησιμοποιηθούν προληπτικά λόγω ανησυχιών για περιστατικό επιμόλυνσης με ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για τα εμβόλια της AstraZeneca, που παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο.

«Έπειτα από την απαγόρευση χορήγησης των παρτίδων αυτών, η εταιρεία δεν αναμένεται να είναι σε θέση να προμηθεύσει 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J, 55 εκατομμύρια από τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η εταιρεία έχει προμηθεύσει μέχρι στιγμής περί τα 12 εκατομμύρια δόσεις.

«Η Johnson & Johnson παραμένει δεσμευμένη για την παράδοση 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη εγκαίρως καθώς θα αναπροσαρμόζει τους χρόνους παράδοσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της εκπρόσωπος της J&J.

Λινού: Ανησυχώ για τους εμβολιασμούς γυναικών κάτω των 50 ετών με Johnson & JohnsonΤην έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Αθηνά Λινού για το εμβόλιο της Johnson& Johnson, ενώ ανέφερε πως είναι λογικό να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση», είπε η κ. Λινού σε πρωινή εκπομπή του ANT1.

Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο».

Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Τέλος ανέφερε ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα, όμως εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες –κάτω των 50- το Johnson & Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν εμβόλια mRNA.

Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson
«Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να το δεις. Το Johnson & Johnson, παρά το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό, έχει πάρα πολλές ομοιότητες με της AstraZeneca. Ελλείψει, λοιπόν, άλλων δεδομένων εκτιμώ ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications