«Ειδικοί»: «Τα δεδομένα για τα εμβόλια στα παιδιά είναι λίγα, αλλά βγήκε μελέτη από τα CDC και θεωρητικά είναι ασφαλές»!

Τι λένε για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και το τείχος ανοσίας στην χώρα μας οι καθηγητές Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης και Στ. Λουκίδης καθώς και ο Πρύτανης ΈΚΠΑ Α. Δημόπουλος.

Σχετικά με το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια,ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και σχετίζεται με εμβόλια που έχουν ως φορέα τον αδενοιό, ενώ υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύ σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τα άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίθετα επειδή αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο κ. Λουκίδης τόνισε την σημαντικότητα των εμβολίων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και σημείωσε πως ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κατάλληλος για να λάβουμε πληροφορίες για τα εμβόλια. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό αυτό που έβγαλε το CDC που λέει ότι άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με χαμηλή άμυνα στον οργανισμό, είναι άνθρωποι που ενδείκνυνται να κάνουν τον εμβολιασμό.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως έχουμε λίγα δεδομένα αυτή την στιγμή, παρόλο που το CDC τον συστήνει. Είπε επίσης πως υπάρχει μια μελέτη με περίπου 2,500 – 3.000 παιδιά, η οποία έχει αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, καθώς κανένα παιδί στην ομάδα που εμβολιάστηκε δεν νόσησε, ενώ νόσησαν 18 παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν. Συνεπώς έχουμε τα πρώτα στοιχεία και θεωρητικά, η ιατρική σκέψη είναι ότι μάλλον είναι ένα ασφαλές εμβόλιο. Ωστόσο, τόνισε ότι έχει πολλές συνιστώσες, ψυχολογικές και κοινωνικές και έτσι πρέπει να το προσεγγίζουμε. Άποψή του είναι πως πρέπει οι ενήλικες να εμβολιαστούν.

Αναφορικά με το ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως ενδεχομένως θα πρέπει αυτό να γίνει αρχικά σε παιδιά που έχουν συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, διαχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα.

Για το τείχος ανοσίας ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως πρέπει να το χτίσουμε μέχρι τον φθινόπωρο και τότε οι μόνοι που θα νοσηλεύονται θα είναι οι ανεμβολίαστοι.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications