Τώρα που συνήθισαν στα «τσιμπήματα», έρχεται το πρώτο εμβόλιο που  θα βασίζεται στο DNA

Οι κλινικές δοκιμές του δεύτερου ιταλικού εμβολίου e-Vax ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου με τη συμμετοχή 24 εθελοντών. Το E-Vax θα είναι το πρώτο εμβόλιο που χρησιμοποιεί ένα κομμάτι DNA του ιού.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται στη Ρώμη από την εταιρεία Takis Biotech, που ιδρύθηκε 15 χρόνια πριν από μια ομάδα "επιστημόνων" από την Merck Research Laboratories (μαντέψτε σε ποιους ανήκει Merck) σε συνεργασία με την εταιρεία Rottapharm από την Λομβαρδία.

Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από την ελληνική λέξη “τάχος”. Η “ταχύτητα” αποτελεί τη βασική παράμετρο για την καταπολέμηση της πανδημίας και καθιστά το εμβόλιο βασισμένο στο DNA ξεχωριστό.

Το E-Vax προκαλεί ταχεία ανοσοαπόκριση χάρη στην εισαγωγή στο μυϊκό ιστό του κομματιού του DNA του ιού που περιέχει την πρωτεΐνη Spike, το οποίο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εισάγεται με ένα σύστημα «ηλεκτροπόρωσης».

Είναι ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ που προκαλεί το άνοιγμα των πόρων μέσα της επίδρασης ενός ειδικού εργαλείου που μοιάζει με ένα «πιστόλι» και επιτρέπει στη αλληλουχία του DNA να διεισδύσει αμέσως μέσα στα κύτταρα.

Ο Λουίτζι Αουρισίκιο (Luigi Aurisicchio), διευθύνων σύμβουλος και επιστημονικός διευθυντής της Takis Biotech, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik ότι «αυτές είναι οι μοναδικές κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη σχετικά με ένα εμβόλιο βασισμένο στο DNA, όλα τα εγκεκριμένα μέχρι στιγμής εμβόλια βασίζονται σε αγγελιοφόρο RNA ή φορείς αδενοϊού».

Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία έχει σκοπό να πάρει την έγκριση για τη χρήση του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications