Ουκρανία: «Κάναμε αίτηση να μπούμε στο ΝΑΤΟ» - Ρωσία: «Αιτία πολέμου η κίνηση σας»

Αίτηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έκανε προ ολίγου η Ουκρανία, δια του κωμικού (στο επάγγελμα) προέδρου της Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τη Ρωσία να απαντάει άμεσα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι αιτία πολέμου.

Την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στα «κόκκινα» ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζητώντας του επισήμως την ένταξη της χώρα στο ΝΑΤΟ.

Κάτι που πιθανότατα θεωρεί πως θα την «ασφαλίσει» απέναντι στη Ρωσία, παρόλα αυτά η Μόσχα δεν άφησε ασχολίαστη την κίνηση των Ουκρανών και άμεσα τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό και πως θα κάνει χειρότερη την κατάσταση στην περιοχή.

«Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Ζελένσκι για να του εκφράσω τις σοβαρές ανησυχίες μου για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας που γίνονται μέσα και γύρω από την Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του πυρός», έγραψε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Προσθέτοντας πως «το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ανοιχτά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην στενή συνεργασία μας».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σήμερα στον ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι μόνο εάν ενταχθεί στη Συμμαχία η Ουκρανία θα μπορέσει να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς.

Επίσης είπε στα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν τη Ρωσία.

«Ο πόλεμος στο Ντονμπάς θα τελειώσει μόνο εάν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζέλενσκι, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μάλιστα με tweet του, υποστήριξε πως: «Έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στον στρατό και τον αμυντικό μας τομέα, αλλά μόνο οι μεταρρυθμίσεις δεν θα σταματήσουν τη Ρωσία».

«Το NATO είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Ντονμπάς» σημείωσε, προσθέτοντας πως το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης της Ουκρανίας θα είναι ένα πραγματικό «σήμα» για τη Ρωσία.

Η Ρωσία απάντησε άμεσα στα όσα είπε ο Ουκρανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η απόφαση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία πρόκληση. Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα στον κόσμο... Σίγουρα δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία. Αλλά δείχνει πάντα μεγάλη προσοχή για τη δική της ασφάλεια» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Χωρίς αμφιβολία, μία τέτοια εξέλιξη (σ.σ. η παρουσία αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία) θα οδηγούσε στην περαιτέρω αύξηση της έντασης κοντά στα ρωσικά σύνορα». είπε ο Πεσκόφ.

Να υπενθυμίσουμε πως σε ισχύ είναι το τελεσίγραφο της Ρωσίας στις ΗΠΑ, πως εάν αναπτυχθούν πύραυλοι μέσου βεληνεκούς κοντά στα χερσαία σύνορα της, τότε θα τους καταστρέψει.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications