Οσμή σκανδάλου με τα self test: Μία νεοσύστατη εταιρεία χωρίς site και μία «ύποπτη» για τις τραπεζικές συναλλαγές της

Πολλές οι αποκαλύψεις σχετικά με την προμήθεια των self test που κάνουν όλο και πιο έντονη την οσμή του σκανδάλου.

Αρχικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε διαγωνισμό εξπρές, «φωτογραφίζοντας» τη Siemens και μπορεί στη συνέχεια να πανηγύρισε για το γεγονός τ' ότι δεν συμμετείχε σε αυτόν η Siemens (αν και πρόκειται για εταιρείες μεσάζοντες και όχι εταιρείες που παράγουν τα τεστ), καθώς είχε δεχθεί έντονη κριτική. Όμως και η συνέχεια εκθέτει την κυβέρνηση.

Αρχικά στις αρχές Απριλίου θα είχαμε διαθέσιμα 10εκ. τεστ υποτίθεται (έτσι έλεγε η κυβέρνηση), αλλά στις 9 Απριλίου που θα ξεκινήσει η διάθεσή τους, αυτά θα είναι μόλις 1 εκατομμύριο. Κλασική περίπτωση… βλάβης για μια ακόμη φορά.

Ενώ η συνέχεια είναι ακόμα πιο «πιπεράτη» καθώς ο διαγωνισμός για την προμήθεια των self tests είναι ελαφρώς… αδιαφανής.

Θυμίζουμε ότι από τις πέντε εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό της ΓΓΠΠ (31 συμμετοχές) μόνο η Roche είναι παραγωγός ιατρικών προϊόντων, ενώ οι άλλες τέσσερις είναι διανομείς (Ξενοφών Γερμανός, Αnats, Swiss Med, Marvifarm).

Αρχικά για την Swiss Med Εμπορική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, η οποία συστάθηκε μόλις τον Οκτώβριο με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ και δεν έχει καν δημιουργήσει ακόμη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, αλλά ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του έργου, δηλαδή να παραδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 3.000.000 self tests, αντί 10.080.000 ευρώ.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δηλώσει ως έδρα, μια αποθήκη σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας και δεν απαντάει σε κανένα τηλέφωνο και κανένα email.

Η ίδια εταιρία μάλιστα, στην οποία διαχειριστής είναι ο Δημήτρης Πιπερίδης, πήρε μέρος πριν από λίγο καιρό και σε άλλον διαγωνισμό -του ΕΟΔΥ αυτή τη φορά- και ανέλαβε να προμηθεύσει το Ελληνικό Δημόσιο με 3.000.000 rapid tests. Μια εταιρεία, δηλαδή, με ανύπαρκτη δυναμική, κεφάλαιο και κυρίως παρελθόν.

Σύμφωνα με την «ΕφΣυν» ο ιδιοκτήτης της Swiss Med διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τις άλλες τρεις εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό, αλλά και με τον επιχειρηματία Θόδωρο Καρυπίδη, πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης, η εταιρεία του οποίου (Armani Swiss) δεν κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας.

Όμως η κατάσταση κάπου εκεί… διαπλέκεται: το τεστ της Swiss Med (Joysbio) ήταν αυτό που είχε προσφέρει η Armani Swiss στον περιβόητο διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής με τα πανάκριβα rapid tests! Και έχει κι άλλα: το ίδιο τεστ προσφέρουν και οι υπόλοιπες τέσσερις εταιρείες που θα κάνουν την προμήθεια των self tests, ενώ σε προηγούμενους διαγωνισμούς προσέφεραν κινεζικό διαγνωστικό τεστ! θα προσφέρουν το ίδιο τεστ με «καπέλο» 50% .

Μάλιστα, για μία από τις τέσσερις αναδόχους φέρεται να υπάρχει αποκλεισμός από τα τραπεζικά ιδρύματα ως «ύποπτη», δηλαδή εταιρεία με την οποία συστήνεται να μην γίνονται συναλλαγές.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πριν από τον διαγωνισμό είχαν διαρρεύσει φήμες από το περιβάλλον γνωστού λοιμωξιολόγου (δεν είναι μέλος της τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης) ότι μόνο δύο προϊόντα θα γίνουν δεκτά, το κινεζικό Joysbsio και αυτό της Roche. Όπως τελικά και έγινε.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως καμία (πλην της Roche) από τις προαναφερθείσες εταιρείες όπως και η Armani Swiss δεν διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για τέτοιου είδους έργα. Η Roche δήλωσε αδυναμία να καλύψει πλήρως την ποσότητα των 10 εκατ. τεστ, κάνοντας προσφορά μόνο για 1,9 εκατ. Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση κάνει λόγο για 40 εκατ. τεστ τον μήνα! Προς το παρόν ούτε η ρευστότητα των νεοφυών επιχειρηματιών υπάρχει ούτε το εμπόρευμα!

pronews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications