Καλό Πάσχα: Προς Απρίλιο το άνοιγμα του λιανεμπορίου! - Συνεδριάζουν αύριο οι «ειδικοί»

Για σταδιακό άνοιγμα της χώρα από τα τέλη Μαρτίου έκανε λόγο ο Σ.Πέτσας - Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή

Μπορεί η χώρα να είχε ήδη βγει από το lockdown, σύμφωνα με τις αρχικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως η κυβέρνηση έχει αναβάλει την άρση του lockdown... τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου.

Και μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εντός Μαρτίου θα ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής (και ενδεχομένως κάποια χαλάρωση στη μετακίνηση με αριθμό 6), ενώ το άνοιγμα το λιανεμπορίου θα γίνει σε δεύτερη φάση και δηλαδή στις αρχές Απριλίου.

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει με click away ή με click in shop, ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το 13032, το οποίο θα επιτρέπει μόνο ένα SMS μετακίνησης ημερησίως στους πολίτες.

Παράλληλα η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, Τετάρτη και θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα αποφασίσει εάν χρειάζονται αλλαγές. Για παράδειγμα, αναμένεται να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση αν χρειάζεται να επικαιροποιηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19:00 το απόγευμα του Σαββατοκύριακου, η μετακίνηση εντός ακτίνας δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και μια σειρά από μέτρα που αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη.

Επίσης, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, θα εξετάσει τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες, αλλά και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Στο άνοιγμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σύμφωνα με τον οποίο εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τότε θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος Μαρτίου.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό. Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός, εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.

Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με self testing σκέφτονται να ανοίξουν την αγορά

Μετά τα «έξυπνα» μέτρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες «έξυπνες» μεθόδους για να ανοίξει επιτέλους η αγορά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο το lockdown, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και προτείνει άνοιγμα καταστημάτων μέσω... self testing.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» επισήμανε.

«Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι τότε θα μπορούν -και σε συνδυασμό με την εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται σήμερα τα νοσοκομεία- να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Χαρακτήρισε δε, «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications