Καταγγελίες επιστημόνων για φακέλωμα πολιτών από το 13033 - Έχει δημιουργηθεί προφίλ για κάθε αποστολέα;

Ένα αρκετά σοβαρό θέμα, την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες κάνουν την αποστολή SMS εξόδου έχει λάβει πλέον την οδό των καταγγελιών κατά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι 5 επιστήμονες ερωτούν την ΓΓΠΠ καθώς δεν απαντήθηκαν ουσιώδη ερωτήματά τους σχετικά με τις πληροφορίες που τυχόν αποθηκεύουν από τον αριθμό 13033.

Θυμίζουμε πως εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο συγκεκριμένος αριθμός χρησιμοποιείται για να στέλνουν οι Έλληνες πολίτες SMS εξόδου για 6 πολύ ειδικούς λόγους.

Σύμφωνα με την δικηγόρο, Σοφία Τσιπτσέ, στις αρχές Φεβρουαρίου 5 μέλη της Homo Digitalis υπέβαλλαν καταγγελίες κατά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και του Ν. 4624/2019, όσον αφορά στη χρήση του ειδικού αριθμού 13033.

Ειδικότερα:

«Πως έφτασαν μέχρι εκεί; Είχαν απευθυνθεί πρώτα στη Γ.Γ.Π.Π. προκειμένου να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης για το που χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα σχοιχεία που στέλνονται, πόσο χρόνο χρησιμοποιούνται και γενικότερα αν δημιουργείται ένα αυτοματοποιημένο προφίλ για τον κάθε πολίτη. Δεν πήραν καμία απάντηση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνέχεια του βίντεο, όπου ο παρουσιαστής ρωτάει εύλογα την δικηγόρο αν μπορεί ο κάθε πολίτης να ζητά με ένα απλό αίτημα την διαγραφή των στοιχείων του που έχουν σταλεί στο 13033:

«Θα πρέπει κάποιος να στείλει μήνυμα στη Γ.Γ.Π.Π. προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα της διαγραφής των δεδομένων του».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications