Εμβόλιο AstraZeneca και θρομβώσεις: Ο υπάλληλος τους κάποιος  Μόσιαλος απαντά σε έξι ερωτήματα

Εξι απαντήσεις σε ισάριθμα ερωτήματα ο φερόμενος ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος , για την ανησυχία που έχει προκαλέσει η προσωρινή διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – διακοπή, που ήρθε μετά την εμφάνιση περιστατικών θρομβώσεων που ηταν δήθεν fake news(!) αλλα τελικα δεν ηταν fake news και έβαλαν αυτόν να δωσει απαντησεις .

Ο απόφοιτος μασονικής σχολής London School of Economics που Ιδρύθηκε το 1895 από μέλη της Φαβιανής Εταιρείας (Fabian Society) δηλαδή από τέκτονες και μασονους, στους αποφοίτους της "σχολής" συγκαταλέγονται πρωθυπουργοί, υπουργοί,(και οι μάζες νομίζουν ότι βγάζουν αυτές τους φωστήρες ), ακαδημαϊκοί (πριν το ίντερνετ ο μόνος τρόπος να μολύνουν τα μυαλά μαζικά ηταν οι σχόλες και τα πανεπιστήμια ), διπλωμάτες, υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, μεγιστάνες της παγκόσμιας οικονομίας (δηλαδή υπάλληλοι της μασονίας ) και πολλοί νομπελίστες (Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει ). Το έμβλημα της Φαβιανής Εταιρείας είναι ο λύκος ντυμένος πρόβατο (βλέπε είκονα παρακάτω) . Δήλαδη εμφανίζεται ως ειδικός των εμβολίων ενας πράκτορας τους, υπάρχει κανένας νόμος στο Ελλαδισταν για πράκτορες ξενών συμφερόντων οπως στην Ρωσία η τους έχουν καταργήσει όλους για να δρουν ανενόχλητοι? προφανώς δεν υπάρχει νόμος για τους προδότες για να κυκλοφορεί ελεύθερος ο τυπος, και γυρνοβολάει στα κανάλια ως ειδικός, από economico.gr:

«Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca για τη νόσο του COVID-19 διακόπτονται έως ότου διερευνηθεί και ανακοινωθεί εάν τα περιστατικά θρόμβων συσχετίζονται με το εμβόλιο”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος και προσθέτει: “Είναι εύλογο οι πολίτες να έχουν ανησυχία όταν οι υγειονομικές αρχές μιας χώρας ανακοινώνουν την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ενός εμβολίου.

Ο ΕΜΑ καθησυχάζει
Είναι, όμως, επίσης εύλογο να εξετάζουμε αναλυτικά τα γεγονότα και να ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις», αναφέρει και σημειώνει ότι τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Την ίδια καθησυχαστική στάση υιοθετούν και αρκετές χώρες όπως η Αγγλία, η Σουηδία, Γερμανία, η Αυστραλία και η Πορτογαλία.

Αντιθέτως, η Δαβνία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν προχωρήσει σε διακοπή εμβολιασμών.
Τι ξέρουμε όμως για την αναστολή των εμβολιασμών της AstraZeneca και τις θρομβώσεις;
«Όπως αναφέρω συχνά”, λέει μεταξύ άλλων ο Ηλίας Μόσιαλος, η καταγραφή όλων των γεγονότων που συμβαίνουν μετά τους εμβολιασμούς είναι υποχρεωτική. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν εξαιτίας των εμβολιασμών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επισήμως ταυτοποιηθεί και αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποια δημοσίευση, έκθεση ειδικών ή ρυθμιστικής αρχής που να λέει πως το εμβόλιο της AstraZeneca συσχετίζεται με τη δημιουργία θρόμβων αίματος μετά τον εμβολιασμό.
Σε κάποιους μεμονωμένους ασθενείς για τους οποίους υπάρχουν άλλοι λόγοι όπως προϋπάρχουσες υποκείμενες ασθένειες, είναι συχνά αδύνατο να γνωρίζουμε εάν κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν προκλήθηκε από το εμβόλιο ή θα συνέβαινε ούτως ή άλλως.
Όμως μπορούμε να κάνουμε παρατηρήσεις κοιτώντας το ρυθμό εμφάνισης κάποιων περιστατικών που χρονικά συσχετίζονται με ένα εμβόλιο- δηλαδή έπονται του εμβολιασμού. Μπορούμε δηλαδή να κοιτάξουμε τις τάσεις εμφάνισης και να τις συγκρίνουμε με την πιθανότητα εμφάνισης αντίστοιχων γεγονότων στο γενικό πληθυσμό.

Τα έξι κρίσιμα ερωτήματα
Τα ερωτήματα όμως που έχουν σημασία για τη λήψη αποφάσεων είναι τα εξής:
1. είναι οι περιπτώσεις που δηλώθηκαν περισσότερες από τις αναμενόμενες σε αντίστοιχο πληθυσμό μη εμβολιασθέντων;
2. εμφανίστηκαν περιστατικά θρομβώσεων μόνο στην Αυστρία και στη Δανία;
3. είχαμε περιστατικά θρομβώσεων στις κλινικές δοκιμές;
4. ανακοίνωσε μια από τις ρυθμιστικές αρχές ότι τα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο;
5. έγινε οριστική διακοπή της χρήσης του εμβολίου;
6. αν σταματήσουμε να χορηγούμε το εμβόλιο θα σταματήσουν τα περιστατικά θρομβώσεων στο γενικό πληθυσμό;
Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι όχι.
Ας τα δούμε ένα – ένα επομένως.

1. Oι περιπτώσεις που δηλώθηκαν είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες σε γενικό πληθυσμό που δεν θα είχαν γίνει εμβολιασμοί. Ξέρουμε από ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε και διερεύνησε αντίστοιχα τέτοια περιστατικά εμφάνισης θρόμβων κατά τη διάρκεια του 2012, 2013 και 2014 και αφορά την Οκλαχόμα στις ΗΠΑ πως ο παράγοντας που επηρέασε περισσότερο τη συχνότητα εμφάνισης στην κοινότητα ήταν η ηλικία (DOI: 10.1055/s-0040-1722189). Η συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών ήταν 13.16 ,στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ήταν 7.76, και στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ήταν 5.10 ανά 1000 ανθρωποέτη (person years). Άρα, επιστρέφοντας στους εμβολιασμούς, για κάθε 1 εκατομμύριο άτομα που εμβολιάστηκαν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, θα περίμενε κανείς να δει -κατ’ αντιστοιχία- περίπου 1097, 645 και 425 επεισόδια τον μήνα μετά τον εμβολιασμό, ούτως ή άλλως.

Τα περιστατικά θρομβώσεων σε Δανία και Αυστρία
2. Περιστατικά θρομβώσεων δηλώθηκαν και από άλλες χώρες στον ΕΜΑ. Η πήξη του αίματος (η θρόμβωση) συμβαίνει για διάφορους λόγους, και στο γενικό πληθυσμό και η φλεβική θρόμβωση είναι σχετικά συχνή και επηρεάζει 1 έως 2 στους 1.000.

Συνολικά Ο EMA έχει εντοπίσει 30 περιπτώσεις θρόμβωσης μεταξύ των 5 εκατομμυρίων που έχουν λάβει το εμβόλιο μέχρι στιγμής, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από το 1 έως 2 στα 1000. Δηλαδή, ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα στο γενικό πληθυσμό και για αυτό ο ΕΜΑ δεν εξέδωσε ανακοίνωση ‘ανησυχίας’. Επομένως, εάν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του εμβολίου και της πήξης, ο κίνδυνος μάλλον είναι πολύ χαμηλός.

3. Δεν είχαμε κανένα περιστατικό θρόμβωσης στις κλινικές δοκιμές.
Δεν υπάρχει επίσημη σύνδεση των θρομβώσεων με το εμβόλιο
4. Kαμία ρυθμιστική αρχή δεν δήλωσε μέχρι στιγμής ότι οι θρομβώσεις συνδέονται με το εμβόλιο.
5. Όχι, σε καμία χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης δεν έγινε οριστική διακοπή της χρήσης του εμβολίου.
6. Έστω πως δεν γίνονταν μαζικοί εμβολιασμοί. Τι θα γινόταν; Θα εξαφανίζονταν τα ιατρικά περιστατικά; Θα έκλειναν τα ιατρεία και τα νοσοκομεία γιατί κανείς δεν θα χρειαζόταν θεραπεία ή νοσηλεία; Δεν θα υπήρχε καμία ιατρικής φύσεως αναφορά από γνωστούς ή στα ΜΜΕ; Δυστυχώς θα υπήρχαν

Τότε γιατί κάποιες χώρες διέκοψαν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου;
Γιατί θέλουν να διερευνήσουν περισσότερο τα αίτια, Και καλά κάνουν. Αλλά από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι έχουμε αυξημένο αριθμό θρομβώσεων σε σχέση με τον αναμενόμενο αν δεν γινόταν εμβολιασμοί.
Τι έγινε στην Νορβηγία

Μια από αυτές τις χώρες είναι η Νορβηγία. Να θυμηθούμε ότι στη Νορβηγία είχαν επίσης ανακοινώσει θανάτους σε υπερήλικες μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer. Τότε είχα υποστηρίξει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι θάνατοι συνδέονται με τον ίδιο τον εμβολιασμό.

Οι θάνατοι στη Νορβηγία αφορούσαν εξάλλου ηλικιωμένους ανθρώπους -ηλικίας άνω των 80 ετών ή και άνω των 90 ετών- με πάρα πολλά υποκείμενα νοσήματα και πολλά προβλήματα υγείας. Είχα πει να περιμένουμε τις διευκρινίσεις των Νορβηγών για τα αίτια θανάτου των εμβολιασθέντων και αυτό που είχα υποστηρίξει – ότι δεν συνδέονται οι θάνατοι με τους εμβολιασμούς- επιβεβαίωσαν μετά από μερικές ημέρες οι αρχές της Νορβηγίας.

Τέλος, υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία ότι σε περίπτωση σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι αίματος. Δηλαδή, οι ασθενείς που νοσούν βαριά διατρέχουν μεγαλύτερο να έχουν θέματα πήξης του αίματος από την λοίμωξη (που το εμβόλιο θα τους προστατεύσει από αυτή εάν το κάνουν).

Θα ξέρουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες, αλλά στην Αγγλία μετά από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν προέκυψαν στοιχεία που να προκαλούν ανησυχία. Δηλαδή δεν είχαμε αναφορές επιπλέον περιπτώσεων θρομβώσεων πέραν των (στατιστικά) αναμενόμενων. Αν προκύψουν από τη Δανία και τις ελάχιστες περιπτώσεις θρομβώσεων εκεί τότε προφανώς οι ρυθμιστικές αρχές θα πάρουν αποφάσεις που θα αντιστοιχούν στο σχετικό κίνδυνο».

Post A Comment:

1 comment

thevείπε...

Νομίζω ότι κατάλαβα. Ο θάνατος από θρόμβωση μετά από εμβόλιο Astra Zeneca θεωρείται θάνατος από υποκείμενο νόσημα. Ο θάνατος από οποιοδήποτε υποκείμενο νόσημα αν δεν έχω κάνει εμβόλιο πιάνεται για θάνατος από κορωνοϊό.

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications