«Τα 2 χιλιόμετρα αφορούν, κατοίκους που διαμένουν στα όρια των δύο δήμων» – Διευκρινήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. για τα νέα μέτρα

Σε διευκρινίσεις για το τι ισχύει με τις μετακινήσεις και τους κωδικούς στο 13033 προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος,σημειώνοντας πάντως ότι και η αστυνομία αναμένει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα νέα μέτρα που τίθενται, από σήμερα, σε ισχύ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αγορά τους κωδικούς «2» και «3» (για αγορές και μετάβαση σε τράπεζα), ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι τα 2 χιλιόμετρα δεν σχετίζονται με όρια μέσα στους δήμους, επομένως με τους συγκεκριμένους κωδικούς επιτρέπονται οι μετακινήσεις ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων.

Όπως επεσήμανε, τα 2 χιλιόμετρα αφορούν, προφανώς, σε κατοίκους που διαμένουν στα όρια των δύο δήμων.

Αναφορικά με τον κωδικό «6» που αφορά στις μετακινήσεις για άθληση, ο ίδιος είπε ότι δεν προβλέπεται, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κάποιος περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο.

«Με τα πόδια αν αντέχουμε να φτάσουμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα ή στο Σούνιο, μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

Για το «4» και την παροχή βοήθειας, ο κ. Χρονόπουλος σημείωσε ότι δεν προκύπτει κάποιος περιορισμός από άποψη δήμου ή απόστασης, παρατηρώντας πάντως ότι πρόκειται για «δύσκολη εξίσωση», καθώς χρησιμοποιείται ευρέως και είναι άδικο για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τον κωδικό για παροχή βοήθειας στην πραγματικότητα.

Όπως είπε, «μένει να διευκρινιστεί το τι θα χρειαστεί να μας δείχνουν οι πολίτες», προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως θα είναι μια υπεύθυνη δήλωση, μια εξουσιοδότηση». Ερωτηθείς για περιστατικά που οι πολίτες θα χρειάζεται να μετακινούνται εκτός δήμου, διαθέτοντας αποδεικτικά στοιχεία, ο ίδιος τόνισε ότι «θα υπάρχει κατανόηση».

Τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις

Όπως ανακοίνωσε, χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση που γίνεται με τον κωδικό «2» για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, συνεργείο, ΚΤΕΟ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, θα γίνεται μόνο εντός του δήμου κατοικίας ή εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Για τη μετακίνηση με τον κωδικό «3» και μόνο στο σκέλος που αφορά στις τράπεζες, αυτή θα γίνεται μόνο εντός δήμου ή εντός 2 χιλιομέτρων.

Σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση με κωδικό «6» για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου, αυτή θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Στις μετακινήσεις με κωδικό «4» για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο, τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications