«Μαύρες» εικόνες στην Ελληνική κτηνοτροφία, περιμένουν στην γωνία με κρέας εργαστηρίου, vid

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι...Ψοφάνε από την πείνα τα αιγοπρόβατα πολλών κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, καθώς από την μία ο κορωνοϊός, από την άλλη η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και οι «πράσινες» προϋποθέσεις της Ατζέντας 2030 «γονατίζουν» την κτηνοτορφία με τις βιομηχανίες μεταλλαγμένων να περιμένουν στην γωνία, προκειμένου να αναλάβουν την παραγωγή κρέατος εργαστηρίου.

Από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Κρήτη. Μία από τις πολλές περιπτώσεις να φέρνει στην δημοσιότητα ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, με φωτογραφίες που προκαλούν φρίκη.

Ο κ. Παπαδάκης φωτογράφισε νεκρά ζώα σε στάβλο κτηνοτρόφου του Μυλοποτάμου, που τον κάλεσε προσωπικά να τα δει με τα μάτια του, ώστε να στηρίξει και με τον δέοντα τρόπο τα επιχειρήματά του προς την κυβέρνηση, για την τεράστια ανάγκη οικονομικών ενισχύσεων το συντομότερο δυνατό στους αιγοπροβατοτρόφους του νησιού!

«Κάποιος κτηνοτρόφος από τον Μυλοπόταμο – δεν αναφέρω το όνομά του για ευνόητους λόγους – με κάλεσε. Και μου έδειξε μερικά από τα ζώα του που ψοφάνε από την πείνα! Καθίσαμε και συζητήσαμε για λίγο. Διέκρινα στο πρόσωπό του πραγματικά τη λύπη. Τον κοίταζα και απορούσα τι κουράγιο να δώσω στον άνθρωπο αυτό. Στη συζήτηση λοιπόν που κάναμε, μου λέει ότι βλέπει να χάνονται όλοι οι κόποι μιας ζωής. Και χάνονται σιγά-σιγά, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι, και ότι ντρέπεται την οικογένειά του γιατί δεν έχει φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις διατροφικές ανάγκες των ζώων του, αλλά και της ίδιας της οικογένειάς του, αφού έχει καταχρεωθεί στις ζωοτροφές και τα τριφύλλια.

Το μόνο που μπορούσα να του πω είναι να κάνει υπομονή και όλα θα πάνε καλά και ότι θα ενεργήσουμε γρήγορα λίαν συντόμως, να ειδοποιηθεί ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να συζητηθούν αυτά τα έντονα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κτηνοτρόφος»…

«Από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη έχουμε πάρα πολλές ανάλογες περιπτώσεις με νεκρά ζώα. Ο κόσμος είναι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Όταν δεν μπορείς να ζήσεις την οικογένειά σου, τα όποια λίγα χρήματα που μπορεί να έχεις δε θα τα δώσεις για να πάρεις ζωοτροφές. Θα τα διαθέσεις για να βοηθήσεις να μην πεινάσουν τα παιδιά σου», τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο νέος υπουργός δεν έχει ακόμα δώσει καμία απάντηση στους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κρήτης και στο αίτημά τους για συνάντηση στο υπουργείο, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανάλογες περιπτώσεις συμβαίνουν σε όλη την επικράτεια:

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων:

«- Λόγω της σημαντικότητας των κλάδων της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας στη διατροφική αλυσίδα, ζητάμε άμεσα την ένταξή τους στα μέτρα στήριξης λόγω του COVID-19, γιατί η κτηνοτροφία δεν έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν καθόλου. Η ενίσχυση των 4 € ανά ενήλικο θηλυκό ζώο δεν έχει αποδοθεί σε πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφους, ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις και πρέπει άμεσα να αποδοθεί, όπως έχουμε ζητήσει.

– Μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής.

– Διατήρηση του αφορολόγητου για εισοδήματα έως 10.000 €. Για εισοδήματα πάνω από 10.000 € και μέχρι 20.000 € ο συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος των κτηνοτρόφων να είναι 13% και σε εισοδήματα υψηλότερα των 20.000 € να πάει στο 22%. Υπενθυμίζεται ότι από τη δεκαετία του ’50 έως και το 2010 ο συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος για τη ζωική παραγωγή ήταν 5-8% και 10-20% για τη φυτική παραγωγή, λόγω μικρότερου περιθωρίου κέρδους για τη ζωική παραγωγή.

– Θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.

– Μείωση ΦΠΑ εισροών (π.χ. αγροτικά μηχανήματα και ανταλλακτικά) από 24% σε 13%.

– Μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες.

– Κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής.

– Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

– Διαγραφή του 50% των χρεών των κτηνοτρόφων και ρύθμιση των υπολοίπων για 15-20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1%.

– Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.

– Να ανακληθούν άμεσα τα χρέη των πτηνοτρόφων-κτηνοτρόφων που έχουν σταλεί για βεβαίωση στα Δημόσια Ταμεία.

– Συνεχές χτύπημα των παράνομων “ελληνοποιήσεων” των αγροτικών-ζωικών προϊόντων. Τα θετικά μέτρα που πήρε το ΥπΑΑΤ (Ν. 4691/2020) περιόρισαν σημαντικά τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος, απαιτείται ακόμη πλήρης εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ και κύρια της φέτας. Ζητάμε επίσης να εφαρμοστεί στην πράξη η σχετική διάταξη του Νόμου 4492/2017 (άρθρο 9) για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή. Οι λυσσαλέες αντιδράσεις των “ελληνοποιητών” εναντίον της εφαρμογής του νόμου αποδεικνύουν και την τεράστια οικονομική ζημιά που υφίσταται ο κλάδος, αλλά και η χώρα γενικότερα.

– Στήριξη των νέων αγροτών-κτηνοτρόφων:

* Άμεση σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και η αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση. Αξιοποίηση των ακαλλιέργητων εκτάσεων για επιτόπια παραγωγή ζωοτροφών.

* Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων: Οριστική επίλυση του ζητήματος με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 18 εκατ. €, αφού οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. €, και να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι»…

«Σε κίνδυνο η επάρκειά μας!»   -Σφάζουν περισσότερα ζώα

Την ίδια ώρα, λόγω του κόστους των ζωοτροφών που μέσα σε λίγες μέρες έχει αυξηθεί μέχρι και στο 100% λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, όπως λένε οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι, μπρος στο φαινόμενο να ψοφάνε από την πείνα τα ζώα τους, οδηγούν ολοένα και περισσότερα ζώα στη σφαγή.

«Αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα προς το χειρότερο και να χάσουμε ένα μεγάλο μέρος της υψηλής αυτάρκειάς μας στην Κρήτη, που σήμερα βρίσκεται στο 85%», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications