«Σε 10 χρόνια θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», λένε τώρα οι «επιστήμονες»

Ανώμαλη προσγείωση σε όσους πιστεύουν πως με τον ερχομό των εμβολίων όλα ως δια μαγείας θα επιστρέψουμε εκεί που ήταν πριν το 2020 επιχειρεί ο καθηγητής επιδημιολογίας και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την παγκόσμια υγεία, Μανώλης Κογιεβίνας.

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, μιλώντας Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (105.8), ξεκαθάρισε πως όλο το 2021 δεν πρόκειται να βγάλουμε τις μάσκες, ενώ παράλληλα θεώρησε αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί η ανοσία του γενικού πληθυσμού:

«Είμαστε στην αρχή του τέλους, δυστυχώς θα είναι ένα μακρύ τέλος. Δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα γιατί δεν έχουμε αρκετά εμβόλια. Δύσκολα θα κάνουμε διακοπές το καλοκαίρι. Μέσα στο χρόνο θα πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί. Όσο εμβολιαζόμαστε θα έχουμε λιγότερα περιστατικά. Από την άλλη δεν θα έχουμε εύκολα ανοσία αγέλης. Τη μάσκα δεν πρόκειται να τη βγάλουμε φέτος».

Θεωρώντας δεδομένο πως οι μεταλλάξεις πρόκειται να…δυσκολέψουν περισσότερο τις ζωές μας, ο κ. Κογιεβίνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε πως η επιστροφή σε αυτό που ονομάζουμε «κανονικότητα» θα αργήσει για μία ακόμη δεκαετία!

«Δύσκολη ερώτηση. Έχουμε κάνει πολλές εκτιμήσεις και έχουμε πέσει έξω. Αν κατεβάσουμε τα επίπεδα λοίμωξης σε όλο τον κόσμο, θα μπορέσουμε από του χρόνου να είμαστε άνετα στη ζωή μας. Τα μοντέλα δείχνουν ότι για να φτάσουμε σε μία κατάσταση εντελώς normal θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν καταστάσεις πανικού».

Εκτός των άλλων εκτίμησε πως η συνολική κάλυψη που θα προσφέρουν τα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη δεν θα γίνει ορατή πριν το 2023.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications