Ηλεκτρονικό φακέλωμα για δάνεια και οφειλές

Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα των δανείων, των επιχορηγήσεων και κατ’ επέκταση των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μέσα από τη σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Ο νέος φορέας θα λειτουργεί στα πρότυπα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα έχει αποστολή να δημιουργήσει το οικονομικό προφίλ κάθε πολίτη με βάση τα δάνεια που έχει λάβει αλλά και τις οφειλές του.

Επί της ουσίας, η νέα Αρχή θα διαμορφώνει τον φάκελο κάθε ιδιώτη ή επιχείρησης με βάση τη συμπεριφορά του ως προς την αποπληρωμή των οφειλών του. Ετσι, θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε φυσικού προσώπου ή επιχείρησης τόσο για όσους έχουν ήδη δανειστεί όσο και για όσους σχεδιάζουν να πάρουν δάνειο.

Η πρόταση σύστασης της συγκεκριμένης Αρχής περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που κατατέθηκε στην Κομισιόν και συζητείται αυτή την περίοδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο θεσμός της πιστοληπτικής αξιολόγησης λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Αγγλία και η Ιρλανδία, αλλά και τις ΗΠΑ, και βασικός στόχος του είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις οφειλές τους σε Δημόσιο, κρατικούς φορείς και τράπεζες.

Στη βάση αυτή θα καταχωρηθούν κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ή των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και όποια άλλα δάνεια έχει λάβει ο πολίτης μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ετσι, η Αρχή θα παρακολουθεί τον ρυθμό της αποπληρωμής τους.

Μέσω point system θα βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα από 1 έως 10, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί ο ενδιαφερόμενος τις οφειλές του προ τις τράπεζες και το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Στη συνέχεια η Αρχή θα παρέχει τη βαθμολογία στον ενδιαφερόμενο προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να διαπραγματεύεται με την τράπεζα που θέλει να λάβει ή τη ρύθμιση που θέλει να πετύχει. Οπως προβλέπεται, όσο πιο ψηλά είναι στην κλίμακα τόσο πιο εύκολη θα είναι η ικανοποίηση του αιτήματός του.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, καθώς αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών αντιμετώπισης των χρεών του ιδιωτικού τομέα.

Ο φορέας αυτός θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και για τον σκοπό αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών που θα συγκεντρώνονται, ενώ η τήρηση των δεδομένων για κάθε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση εξετάζεται να γίνεται εφ’ όρου ζωής. Πρόσβαση στη νέα ανεξάρτητη αρχή θα έχουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορούν να προσαρμόζουν την πιστοδοτική τους συμπεριφορά έχοντας υπ’ όψιν τους το προφίλ του κάθε δανειολήπτη. Παράλληλα, όμως, σε γνώση των στοιχείων της Αρχής θα βρίσκεται και η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα κάνει πράξη τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης δανειοληπτών. Μόλις ένα φυσικό πρόσωπο εμφανίζει καθυστέρηση πληρωμής μεγαλύτερη από τις 30 ημέρες, θα λαμβάνει μια προειδοποίηση που θα καλεί τον υπόχρεο να αναζητήσει ρύθμιση για τα χρέη του από όλους τους οφειλέτες.

Με τον δημόσιο «Τειρεσία» θα υπάρχουν διαθέσιμα εκείνα τα εργαλεία που θα ξεσκεπάζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με το πάτημα ενός κουμπιού, θέτοντας τέλος στη γραφειοκρατία και την ανάμειξη πολλών δημόσιων υπηρεσιών για την άντληση μιας συνοπτικής εικόνας χρεών για τους φορολογούμενους/οφειλέτες.

Με τη λειτουργία του φορέα, όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση θα απευθύνεται σε τράπεζα ή σε κάποια επιχείρηση για δάνειο ή συνεργασία θα ελέγχεται το σύνολο της πιστοληπτικής του συμπεριφοράς, αλλά και των οφειλών του προς όλους τους φορείς, ώστε ο εμπλεκόμενος -τράπεζα ή επιχείρηση- να κρίνει εάν θα προχωρήσει στη χορήγηση πίστωσης με βάση τη συμπεριφορά του ενδιαφερομένου και όχι με βάση τα εισοδήματα όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μόνο εργαλείο που υπάρχει είναι η Τειρεσίας Α.Ε., στην οποία καταγράφονται μόνο καταγγελμένες οφειλές, προσημειώσεις και υποθήκες.

Ο ίδιος φορέας θα κινητοποιεί και το Δημόσιο που θα πρέπει να αναζητά βιώσιμη λύση στις ρυθμίσεις που προσφέρει στους οφειλέτες του, αφού θα γνωρίζει και τις δόσεις δανείων που εξυπηρετούν παράλληλα με τις οφειλές σε εφορίες, Ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ και τις ενισχύσεις που έλαβαν εν μέσω της πανδημίας. Με άλλα λόγια, έχει στόχο να αποκαταστήσει μια κουλτούρα πληρωμών για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, κάτι που ζητούν διακαώς και οι θεσμοί.

Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ανάσχεσης του ιδιωτικού χρέους που υπολογίζεται σήμερα στα 234 δισ. ευρώ με τάση αυξητική. Πέρα από τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου έχει ως στόχο -όσο είναι αυτό δυνατόν- να αποτρέψει και τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων κρατικών δανείων, δηλαδή των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από τους μηχανισμούς στήριξης την διάρκεια της πανδημίας. Στο μεταξύ, στοχεύει να διευκολύνει και την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των κόκκινων δανείων που δημιούργησε η 10ετής κρίσης, που φαίνεται ότι τελειώνει με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού η οποία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια από 8 έως και 10 δισ. ευρώ.

Η λειτουργία της νέας αρχής θα πρέπει να τοποθετείται κοντά στην έναρξη εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα στις αρχές του καλοκαιριού.

kinima-ypervasi.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications