«Υπέγραψαν για τα εμβόλια χωρίς ρήτρα ασφαλείας» – Ανησυχητικές αλήθειες από Κούβελα

«Το εμβόλιο δεν είναι για όλους» Δώσαμε «τσάμπα» χρήμα στις πολυεθνικές...Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, άσκησε δριμεία κριτική στην τακτική της ΕΕ και της Ελλάδας για τις παραγγελίες των εμβολίων.

Μάλιστα, όπως λέει, τις εταιρείες τις έχουμε απαλλάξει από την σημαντική ρήτρα «supply» δηλαδή της ευθύνης τους για την παράδοσή τους.Μιλώντας σε μέσο ενημέρωσης, σχετικά με τη διαχείριση του θέματος από τις Βρυξέλλες εξ ονόματος όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, ο καθηγητής υπενθύμισε με νόημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία της βρίθει λαθών.

«Αρχή νούμερο ένα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα συνονθύλευμα λαών οι οποίοι όπως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, κάνουν λάθη. Να θυμίσω τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον 2ο ΠΠ, τη μεταξύ τους φαγωμάρα και άλλα τέτοια. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να τους θεωρούμε (σ.σ. τα κράτη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση) κάτι σοβαρό», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα εμβόλια και την παρτίδα που έχει παραγγείλει η χώρα μέσω της ΕΕ, εκφράζει την αντίθεσή του κυρίως για τις εκατομμύρια δόσεις που παραγγέλθηκαν, καθώς, όπως εξηγεί, το εμβόλιο δεν είναι για όλους.

«Τα εμβόλια είναι σαν τα φάρμακα. Δεν είναι γενικώς ένα καλό πράγμα. Αν πονάει το κεφάλι σου, καλό είναι να πάρεις χάπι, αν δεν πονάει, δεν πρέπει να το πάρεις. Το εμβόλιο λοιπόν το θέλουμε όταν έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα 50%-60% και όλοι κινδυνεύουν το ίδιο. Αν υπάρχει μια αρρώστια που κινδυνεύουν μόνο οι 80χρονοι, δεν έχουν κανένα λόγο να εμβολιάσουν τα μωρά. Άρα λοιπόν θα έπρεπε να υπάρχει ένας σοβαρός άνθρωπος στην χώρα που να κάνει μια λιτή μελέτη που λέγεται cost effectiveness , δηλαδή πόσα θα δώσουμε και για ποιο λόγο. Τώρα πήγαμε εμείς και παραγγείλαμε 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με το κάθε εμβόλιο να κάνει 40 ευρώ, θα δώσουμε μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι δηλαδή το 25% της συνολικής δαπάνης φαρμάκου της χώρας που είναι 1.945.000.000 ευρώ», ανέφερε, συμπληρωνοντας ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια για τους περίπου 150.000 υγειονομικούς και για περίπου 1.000.000 ηλικιωμένους κι ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογραμμίζει πως λανθασμένα θεωρήθηκε ότι η εύρεση του εμβολίου σημαίνει και έναρξη της παραγωγής των δόσεων, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε εργοστάσιο να τα φτιάχνει» ενώ επισημαίνει ότι η ΕΕ και το ελληνικό κράτος έχουν απαλλάξει τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια από την πλέον σημαντική ρήτρα που υπάρχει, αυτή της προμήθειας (supply).

«Το είχα πει αυτό και είχαν πέσει όλοι να με φάνε ότι είμαι εναντίον τον εμβολίων. Δεν είμαι εναντίον των εμβολίων. Ήξερα ότι δεν μπορούσαν να τα φτιάξουν. Αυτές οι συμφωνίες που προϋπέγραψε η ΕΕ και ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχουν να κάνουν με ρήτρες κρατικές επιπέδου ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι κάτι το ατομικό. Αν εγώ πάθω κάτι από το εμβόλιο, κανένα κράτος δεν μπορεί να μου πει να μην τους κυνηγήσω. Το κράτος υπέγραψε ότι τους απαλλάσσει από ρήτρες. Και η ρήτρα παγκοσμίως στα φάρμακα είναι του supply (σ.σ. προμήθεια, εφοδιασμός), δηλαδή είπαν ότι “εμείς δεν πρόκειται να σας κυνηγήσουμε αν δεν μας δώσετε αυτό που υποσχεθήκατε κι όταν το υποσχεθήκατε”. Άρα γιατί συζητάμε τώρα; Ξεβρακωθήκαμε στις εταιρείες» είπε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications