Φίλης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Να το βγάλει από το μυαλό του ο Κ.Μητσοτάκης»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε στην πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την χαρακτήρισε «Απαρτχάιντ» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να το βγάλει από το μυαλό του» τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να μας χωρίσει στα δύο».

Είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της «υποχρεωτικότητας» των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που προωθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:

«Παρατηρώ πώς πολλά φιλικά στη ΝΔ ΜΜΕ, παρουσιάζουν ως κάτι «πρωτοπόρο» (θαρρείς και αυτός το σκέφτηκε πρώτος) την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα λειτουργεί ως «ταξιδιωτικό διαβατήριο». Όποιοι το διαθέτουν, γράφει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός, θα αξιοποιούν μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Οι υπόλοιποι, θα ακολουθούν τους περιορισμούς: τεστ για να ταξιδέψουν (επί πληρωμή, φυσικά), καμιά δεκαριά μέρες καραντίνα στην άφιξη και πιθανότατα «κλειστή πόρτα» σε κάποιες επιχειρήσεις που για εμπορικούς λόγους θα αποφασίσουν να κάνουν «το βήμα παραπάνω», διαλέγοντας πελάτες.

»Κι αν η πρότασή του δεν γίνει αποδεκτή σε επίπεδο ΕΕ, όπως είναι το πλέον πιθανό, ο ίδιος έχει την εφαρμογή της πανέτοιμη, όπως γράφει, για την Ελλάδα: «Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις». Φαίνεται ότι έχοντας πάρει φόρα από τα «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» των περιορισμών και των εξωφρενικών προστίμων στους πολίτες, πιστεύει πλέον ότι μπορεί να επιβάλλει και περιορισμό σε μέρος των πολιτών. Και αυτοί, θα μείνουν ήσυχοι να τον κοιτάνε.

Διαβατήριο αποκλεισμού
»Βέβαια η συζήτηση για ένα τέτοιο πιστοποιητικό έχει ανοίξει πολύ πριν διαφημιστεί ως ανήκουσα στον Έλληνα πρωθυπουργό. Για αυτό, ήδη από τις 14 Ιανουαρίου 2021, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Ghebreyesus μιλώντας στην 6η επείγουσα συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής για την πανδημία, κατεδάφιζε την πιθανότητα του διαβατηρίου εμβολιασμού, με αυτά τα λόγια:

»»Αλληλεγγύη: Δεν μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο ή να τιμωρήσουμε, κατηγορίες του πληθυσμού ή χώρες. Δίνουμε ενωμένοι τον αγώνα κατά της πανδημίας και ενωμένοι θα νικήσουμε και θα βγούμε από αυτήν». Μας θύμισε δηλαδή ότι με το «διαβατήριο» θα αποκλειστούν όχι μόνο κάποιες κατηγορίες πληθυσμού αλλά και ολόκληρα έθνη που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στο εμβόλιο.

Επιστημονικοί λόγοι »Υπάρχουν πρώτα από όλα επιστημονικοί λόγοι που μας υποχρεώνουν σε μια τέτοια αντιμετώπιση: δεν είναι γνωστά ακόμα, ούτε θα είναι σύντομα, τα εξής επιστημονικά δεδομένα: (α) πόσο διαρκεί χρονικά η προστασία από τον εμβολιασμό (β) πόσο είναι το πραγματικό ποσοστό ανοσίας που επιτυγχάνεται στο γενικό πληθυσμό (πιθανότατα θα διαφέρει από αυτό που έδειξαν οι προκαταρκτικές έρευνες) και (γ) το αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τη νόσο σε τρίτους. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι τη μεταδίδουν. Συνεπώς οι ίδιοι δεν μπορούν παρά να λαμβάνουν τις ίδιες ακριβώς προφυλάξεις με τους μη εμβολιασμένους.

»Αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική η αυτονόητη αρχή: όσο το εμβόλιο δεν μπορείς να το προσφέρεις σε όλους τους πολίτες, δεν μπορείς και να τους διαχωρίσεις σε βόρειους και νότιους, καλούς και κακούς. Δεν αποτελεί ευθύνη του πολίτη ο μη εμβολιασμός του και δεν θα τιμωρήσουμε όσους τυχαίνει να μην ανήκουν στις πρώτες ομάδες εμβολιασμού. Δεν θα τιμωρήσουμε δηλαδή τους νέους και τους ανθρώπους ως 40-50 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα, με παραμονή κατ’ εξακολούθηση σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Άγρια και σαρκοβόρος εμπορευματοποίηση
»Πέραν αυτών, από τη στιγμή που ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα ανοίγει «λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας», δεν θα αργήσει η άγρια και σαρκοβόρος εμπορευματοποίησή του. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα καθυστερήσει καθόλου η στιγμή που με διάφορους τρόπους και μεθόδους, άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στην εξουσία (αυτό το είδαμε ήδη εξάλλου!) ή διαθέτουν αρκετά χρήματα (αυτό θα το δούμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση σύντομα) θα καταφέρνουν να εμβολιάζονται, χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει εκ των υστέρων ποια παράνομα μέσα χρησιμοποίησαν. Δεν θα… αναγράφονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό του κ. Μητσοτάκη.

»Η πανδημία μας έχει ήδη ταλαιπωρήσει αρκετά, πέρα από τις ζωές που έχει πάρει. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να μας χωρίσει στα δύο. Ας βγάλει από το μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει τη δυνατότητα -σίγουρα δεν έχει την έγκριση της Βουλής- να επιβάλει περιορισμούς τύπου Απαρτχάιντ».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications