Ετοιμάζεται το digital «πιστοποιητικό εμβολιασμού», πώς θα λειτουργεί

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται να είναι αυτό που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θα δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά.

Η έναρξη των εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο αποτελεί όπως έχουν πει οι επιστήμονες την αρχή του τέλους της πανδημίας. Στην Ευρώπη τα κράτη μέλη της ΕΕ ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζουν τους πολίτες με στόχο να πετύχουν το πολυπόθητο 70% των εμβολιασμένων πολιτών, για να καταφέρουν να επιστρέψουν οι κοινωνίες στην κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή, το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται να είναι αυτό που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θα δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά.

Το πρωτόκολλο θα εξασφαλίζει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι αναγνωρίσιμο από τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες - μέλη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πιστοποιητικό αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα καραντίνας και παροχής αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες.Το προσχέδιο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως την Τρίτη. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν την Πέμπτη, κατά την τηλεδιάσκεψη τους, τρόπους να επιταχύνουν την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την οποία έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.Σκεπτικισμό έναντι του πιστοποιητικού φαίνεται να εκφράζουν χώρες όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι θα δώσει την αίσθηση ότι ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός από εθελοντικός.

Ως προς τους στόχους εμβολιασμού, η Κομισιόν θέτει ως στόχους για τα κράτη - μέλη να έχουν εμβολιάσει έως το Μάρτιο τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια, καθώς τους άνω των 80 ετών πολίτες.Προστίθεται ότι πρέπει να τεθεί ως στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Η Κομισιόν θα συστήσει επίσης διεύρυνση της χρήσης των rapid test, αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα , καθώς και αποφυγή κάθε μη απαραίτητου ταξιδιού μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό
Ήδη, ένας συνασπισμός οργανισμών μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Oracle έχουν σχηματίσει την Πρωτοβουλία Πιστοποιητικού Εμβολιασμού που στοχεύει στη θέσπιση προτύπων για την επαλήθευση κατά πόσο ένα άτομο έχει εμβολιαστεί.

Ο συνασπισμός εταιρειών βασίζεται σε μια εργασία που έγινε από ένα από τα μέλη του, το The Commons Project, για να αναπτύξει ένα διεθνώς αποδεκτό ψηφιακό πιστοποιητικό προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε Covid-19.Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το CommonPass, μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας από το Commons Project.

Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.

Τι είναι το πιστοποιητικό
Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται.

«Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης».newpost.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications