Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή έχοντας κάνει αναφορά στο ηνωμένο κράτος των Ιονίων Νήσων.

Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του για την επέκταση της θαλάσσιας κυριαρχίας της χώρας στο Ιόνιο στα 12 νμ. «Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα, η χώρα μας επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας ότι της επιτρέπουν οι διεθνές συνθήκες και κανόνες».

«Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων την είχα προαναγγείλει από τον περασμένο Αύγουστο. Η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στην Κρήτη και αλλού, όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ειναι «αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας αυτής της κυβέρνησης η επέκταση των χωρικών υδάτων». «Πριν το διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων», επεσήμανε.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Μόνο που σήμερα για πρώτη φορά αυτή η επαναλαμβανόμενη ρητορική, αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από μελλοντική δυνατότητα μετατρέπεται σήμερα σε τρέχουσα πραγματικότητα», ανέφερε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά σημείωσε: «Η καλύτερη αναγνώριση του έργου των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι άλλη από την έμπρακτη στήριξη τους. Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ έχει ήδη ψηφιστεί – ευτυχώς με μεγάλη πλειοψηφία – από την εθνική αντιπροσωπεία και υλοποιείται με ρυθμούς ταχύτατους, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα του υπουργείου Άμυνας και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα εξελίσσεται η αναβάθμιση των F-16 προχωρούν ενέργειες για την απόκτηση νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Για το Ναυτικό όπως έχω δεσμευτεί θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και η δρομολόγηση ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Θα είναι η μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρουμε το πρώτο εξάμηνο του 2021. Προχωράμε και με την ενίσχυση του στρατού ξηράς. Συνολικά μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα 105 διαφορετικών πρωτοβουλιών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς, στέλνει ένα μήνυμα και προς ανατολάς. Στο ίδιο πνεύμα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου και των συνεννοήσεων», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Προσερχόμαστε με αισιοδοξία και με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αλλά προσερχόμαστε και με μηδενική αφέλεια», ανέφερε.

«Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που σταμάτησαν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ, αν δεν κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης/ Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επανέλθουν οι γείτονες στο δρόμο του διεθνούς δικαίου και της κοινής λογικής. Πως αυτές αν χρειαστεί να επιβληθούν θα βλάψουν πρωτίστως τον τουρκικό λαό που έχει κάθε λόγο να συνυπάρχει και να θέλει να συνυπάρχει ειρηνικά με τον ελληνικό λαό. Πρόθεσή μας είναι μία συνολική προσέγγιση που θα εξυπηρετούσε τελικά και τη λύση άλλων σοβαρών ζητημάτων όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό».

«Εάν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, θα πρέπει να συμφωνήσουμε για το πώς θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα Διεθνή Δικαιοδοτικά Όργανα. Και με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου και μία ακόμα παρατήρηση. Έχω πει πολλές φορές ότι στα εθνικά θέματα είναι πάντοτε καλύτερο να λέγονται λίγο λιγότερα και να πράττονται περισσότερα. Και ακόμα έχει αποδειχθεί ότι η εμπρηστική ρητορική δεν παράγει αποτελεσματική πολιτική», συμπλήρωσε.

«Κλείνω λοιπόν με τα διδάγματα του 2020 τα οποία μπορούν να σταθούν, να τα χρησιμοποιήσουμε ως φάρους για την πορεία μας το 2021. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτές αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις, περιορίσαμε τις επιπτώσεις του COVID, σφυρηλατήσαμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε και πρωτοφανείς κρίσεις σε προωθητικές ευκαιρίες για τη χώρα. Χωρίς όλα αυτά ίσως δεν θα κάναμε και το μεγάλο βήμα των 12 νμ. Γιατί σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο της θαλάσσια κυριαρχία μας. Διευρύνουμε και την εθνική ομοψυχία μας», κατέληξε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications