Παγώνη: Ο καθένας θα φάει σπίτι του τα Χριστούγεννα – Τρίτο κύμα τον Γενάρη (!) ούτε η πανούκλα είχε «κύματα»

Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση με τον κορωνοϊό η Ματίνα Παγώνη, η οποία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για τα Χριστούγεννα και προειδοποιεί για τρίτο κύμα της πανδημίας τον Γενάρη.

«Ο καθένας θα φάει στο σπίτι του. Έτσι θα γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και να μειώσουμε τα κρούσματα. Αν θέλουμε να είμαστε πιο χαλαρά όσον αφορά να ανοίξουν τα καταστήματα και να μπορούμε να βγούμε λίγο έξω και να κάνουμε ένα περίπατο», δηλώνει χαρακτηριστικά εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργό που έκανε λόγο για γιορτές με μία συν μία οικογένεια.

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει και τρίτο κύμα η ουσία όμως είναι το τρίτο κύμα να είναι ελαφρύ. Και για να είναι ελαφρύ πρέπει η συμπεριφορά μας στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να είναι σωστή. Αν δεν είναι σωστή θα επιδεινωθεί τον Γενάρη. Έχουμε τεσσερισήμισι χιλιάδες νοσηλευόμενους», αναφέρει.

Σε συνέντευξη ποταμό που παραχώρησε στο newsit.gr, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εμφανίζεται απαισιόδοξη για την εστίαση και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μείνει σε lockdown η βόρεια Ελλαδα και να «χαλαρώσει» η νότια!

Οι εντατικές στη βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει στο κόκκινο και έτσι ξεκίνησαν οι μεταφορές προς την Αθήνα. Η Αθήνα από την άλλη πλευρά έχει περίπου 37 άδεια κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας από χθες και βλέποντας τις εφημερίες του λεκανοπεδίου σήμερα θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση.

Το σύνολο των κενών κρεβατιών είναι στο 18% σε όλη την Ελλάδα για τις μονάδες ΜΕΘ. Από κει και πέρα όμως με ανησυχεί πάρα πολύ το θέμα της Αχαΐας. Πιστεύω πως ο κόσμος να έχει συνειδητοποιήσει και να τηρήσει τα μέτρα να και να μην υπάρξουν λιτανείες και συνωστισμός γιατί τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ.

Οι υπόλοιπες πόλεις στη βόρεια Ελλάδα που είναι 18 και είναι σε πάρα πολύ δύσκολη φάση, όπως είναι η Δράμα, όπως είναι ο Βόλος, όπως είναι η Λάρισα θέλει μεγάλη προσοχή και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Για τη χαλάρωση των μέτρων

«Όσον αφορά για την παράταση των μέτρων σωστά έγινε η παράταση, γιατί με πάνω από 2000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε μείωση μέτρων», συνεχίζει η κυρία Παγώνη για να συμπληρώσει: «Αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθήσουμε πώς θα κινηθεί αυτή βδομάδα. Δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων, ο αριθμός νοσηλευόμενων που είναι πάνω από τεσσερισήμισι χιλιάδες, ο αριθμός των διασωληνωμένων. Και βέβαια οι θάνατοι που παρακολουθούμε. Και από εκεί και πέρα η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει με αυτούς τους παράγοντες και να εισηγηθεί στη κυβέρνηση.

Οι παράμετροι των θανάτων και των διασωληνωμένων μην περιμένουμε να μειωθούν αμέσως. Χρειάζονται περίπου ένα δεκαήμερο. Εάν σταδιακά μειωθεί η παράμετρος των κρουσμάτων τότε σημαίνει ότι τα πράγματα βελτιώνονται. Αυτή η βδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για να αποφασιστεί για το αν θα συνεχιστούν τα μέτρα ή αν σιγά-σιγά θα μέτρα θα μειωθούν. Μπορεί όμως να μειωθούν σταδιακά τα μέτρα για την νότια Ελλάδα δηλαδή κάτω από την Λάρισα, εάν υπάρχει αυτή η μείωση κρουσμάτων, και να παραμείνουν τα μέτρα στη βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή να γίνει μία διαφοροποίηση μεταξύ βορείου και νοτίου Ελλάδας ανάλογα με τα κρούσματα και με το τι συμβαίνει σε αυτές τις δύο μεγάλες περιοχές.

Επειδή είναι πολλές οι 18 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με πρόβλημα, αν δεν μειωθούν τα κρούσματα θα πρέπει να γίνει μία ακόμα παράταση στα μέτρα για λίγες μέρες».

Η εστίαση

Τέλος, σε ό, τι αφορά την εστίαση, οι στόχοι σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη είναι σαφείς: «Είναι ένα θέμα πολύ δύσκολο. Ο στόχος για να ανοίξει η εστίαση, είπαμε για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να είναι τα κρούσματα από 500 και κάτω την ημέρα. Είναι δύσκολο μέσα σε πέντε μέρες να μειωθούν τα κρούσματα από 2000 την ημέρα σε 500. Γι’ αυτό σας εξήγησα ότι όλα αυτά θα γίνουν σταδιακά και με εκτίμηση των καταστάσεων. Συνεκτιμούμε τις καταστάσεις και αποφασίζουμε.

Αν δούμε ότι σταδιακά μειώνονται τα κρούσματα και είναι βελτιωμένη κατάσταση σε όλες τις παραμέτρους, τότε μπορεί και να ανοίξουν. Αν όμως τα κρούσματα είναι στα 1500- 2000 κρούσματα την ημέρα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει η εστίαση».

Post A Comment:

1 comment

vasiliaείπε...

Τέλος πάντων κανείς δεν μπορεί να φυμωσει την Παγώνα?Η ηλιθιωτης αυτής της γυναίκας ειναι απίθανη! Η ειναι γυναίκα κάποιου Εβραίου και την βγάζουνε Συνεχια για να μας λέει αειδιες, η εχει μεγάλη θέση και ψάχνει για άνδρα. Δεν υπάρχει άλλη εκδωχη!Ελεος!

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications