Ιστορίες για το πώς η εγκεφαλική βλάβη έχει προικίσει ανθρώπους με ταλέντο

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο. Οι "επιστήμονες" προσπαθούν να τον καταλάβουν εδώ και χρόνια κοιτάζοντας σε λάθος πλευρά σκόπιμα, επειδή έτσι τους έμαθαν, γιαυτό δεν έχουν καταφέρει ακόμη να λύσουν τα μυστήρια που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Επειδή έχουν την εντύπωση ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί την σκέψη και την νόηση..

Εγκεφαλικά τραύματα: Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι παρατήρησαν συχνά κάποιες σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές ήταν αρνητικές, όπως κατάθλιψη, άγχος κ.λπ., αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, οι προσωπικότητες ορισμένων ανθρώπων άλλαξαν για πάντα.

Έδειξαν ασυνήθιστες ικανότητες που δεν είχαν ποτέ πριν από τον τραυματισμό. Αυτή η πάθηση αναφέρεται επίσης ως «επίκτητο σύνδρομο savant» η σύνδρομο του «σοφού» . Σας παρουσιάζουμε 10 τέτοιες αληθινές ιστορίες για το πώς η εγκεφαλική βλάβη έχει προικίσει ανθρώπους με ταλέντο .

Έγινε καλλιτέχνης μετά από ατύχημα
Ο Scott Mele, 38 ετών, ήταν πωλητής αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια ,είχε τροχαίο ατύχημα σε μια διασταύρωση χτυπήθηκε από ένα άλλο αυτοκίνητο. Ο Scott μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά δεν βρέθηκαν σημαντικοί τραυματισμοί, και λίγες ώρες αργότερα γύρισε στο σπίτι του. Ωστόσο, είχε κρανιοεγκεφαλικό τραύμα, αν και οι συνέπειές του αποκαλύφθηκαν μόλις τέσσερις μήνες αργότερα (!). Μια μέρα, ξύπνησε με ένα έντονο αίσθημα απώλειας και άγχους, και αυτό το συναίσθημα μεγάλωνε κάθε μέρα. Καθώς πέρασε από ένα κατάστημα χρωμάτων, ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι ήθελε να αγοράσει μπογιές και να αρχίσει να ζωγραφίζει. Πριν από το ατύχημα, δεν μπορούσε να ζωγραφίζει, και ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί όμορφους πινάκες. Όταν είπε σχετικά με αυτό στους γιατρούς , του αποκάλυψαν ότι είχε άτυπο σύνδρομο savant .

Έγινε καλλιτέχνης μετά από μια αποτυχημένη επέμβαση
Ο 35χρονος John Sarkin πήγε στο νοσοκομείο το 1989 και του έγινε εγχείρηση στον εγκεφάλου, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού ο John υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία . Όταν ξύπνησε μετά τη χειρουργική επέμβαση, δεν μπορούσε να ακούσει από το ένα αυτί, υπέστη επίσης βλάβη σε κινητικές λειτουργίες του σώματος. Οι γιατροί του είπαν ότι έπρεπε να αφαιρέσουν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου του. Αποκαλύφθηκε σύντομα ότι η προσωπικότητα του είχε αλλάξει. Άρχισε να αισθάνεται σαν ένα διαφορετικό άτομο, άρχισε να έχει ζωντανές εικόνες στο κεφάλι του και άρχισε να τις ζωγραφίζει. Οι πίνακες του βρίσκονται συχνά σε διάφορα περιοδικά και γκαλερί.

Μεταμορφώθηκε σε μαθηματική ιδιοφυΐα
Το 2002, ο Jason Padgett ηταν παρέα με δύο φίλους σε ένα μπαρ. Κάποια στιγμή, αποφάσισε να πάει σπίτι, αλλά δεν πρόλαβε να φύγει από το μπαρ όταν δέχθηκε επίθεση από δύο μεθυσμένους άντρες και ξυλοκοπήθηκε άγρια, με πολλά χτυπήματα στο κεφάλι. Όταν φίλοι του τον πήγαν στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε με διάσειση και αιμορραγία στα νεφρά του.

Ωστόσο, η κατάστασή ηταν σταθερή και σύντομα επέστρεψε στο σπίτι του. Τότε τις επόμενες μέρες συνειδητοποίησε ότι οι προοπτικές του άρχισαν να αλλάζουν. Στην αρχή ανέπτυξε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, φοβόταν να βρει έξω και έπλυνε συνεχώς τα χέρια του υπό τον φόβο μικροβίων. Τότε άλλαξε η οπτική του αντίληψη για τον κόσμο. Άρχισε να βλέπει τα πάντα σαν τα έβλεπε από μια οθόνη, ακόμη και το νερό από τη βρύση φαινόταν διαφορετικά στα μάτια του. Μια μέρα, ενώ ηταν στο Διαδίκτυο, κατά λάθος είδε μαθηματικές εξισώσεις με τα φράκταλ που άρχισε να τις μελετά και στη συνέχεια έδειξε τα δικά του φράκταλ σε ένα κολέγιο και ήταν τόσο εντυπωσιασμένοι που τον συμβούλεψαν να πάει στο κολέγιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Jason βυθίστηκε στη φυσική και τα μαθηματικά . Έγραψε επίσης ένα βιβλίο για τον εαυτό του "Struck by genius".

Απέκτησε εκπληκτική μνήμη
Ο Daniel Tammet γεννήθηκε στην Αγγλία το 1979. Ως παιδί, υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις και έπαιρνε φάρμακα. Τα χάπια τον βοήθησαν, αλλά ο εγκέφαλος του υπέφερε και αυτό επηρέασε τη μνήμη του. Άρχισε να βλέπει και να αισθάνεται αριθμούς. Κατά τη γνώμη του, κάθε ψηφίο από μηδέν έως 10.000 είχε σχήμα με μοναδικό χρώμα και υφή. Δεν χρειαζόταν πλέον αριθμομηχανή για τον πολλαπλασιασμό μεγάλων αριθμών, επειδή απλώς οπτικοποίησε τους αριθμούς στις μοναδικές τους μορφές και στη συνέχεια τους συνέδεσε για να δημιουργήσει μια νέα εικόνα της λύσης. Το 2004, έσπασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ σε τεστ μνήμης . Κάποιος του πρότεινε να μάθει ισλανδικά σε 7 ημέρες. Η ισλανδική γλώσσα θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο, την έμαθε σε μια εβδομάδα.

Άρχισε να μιλάει στα κινέζικα
Ο Αυστραλός Ben McMahon σπούδασε Μανδαρινικά κινεζικά, αλλά δεν τα κατάφερε. Μπορούσε να το καταλάβει μόνο λίγα, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει. Αφού έφυγε από το σχολείο, τα ξέχασε εντελώς. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2015, ενώ οδηγούσε ένα φορτηγό έπεσε πάνω του. Υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι και ήταν σε κώμα για μια εβδομάδα. Όταν ξύπνησε, προσπάθησε να μιλήσει με τις νοσοκόμες και τους γιατρούς, αλλά ξαφνικά κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι έλεγε. Μόνο μια νοσοκόμα τον κατάλαβε, ήταν από την Κίνα και του είπε ότι μιλούσε την κινεζική διάλεκτο στα Μανδαρινικά . Αποδείχθηκε ότι είχε ξεχάσει εντελώς τα Αγγλικά, αλλά μιλούσε τελεία Κινεζικά . Για να μάθει να μιλάει και να καταλαβαίνει ξανά τα Αγγλικά, έπρεπε να κάνει μαθήματα Αγγλικών σαν μην ήξερε αγγλικά. Στη συνέχεια ανέπτυξε έντονη αγάπη για τον κινεζικό πολιτισμό, άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Κίνα και μάλιστα εμφανίστηκε σε μια από τις δημοφιλείς κινεζικές τηλεοπτικές εκπομπές. Πάντως στην φώτο μοιάζει λίγο με Κινέζος καθόλου απίθανο να ηταν Κινέζος στην προηγούμενη ζωή του γιαυτό άρχισε να θυμάται την γλωσσά της προηγούμενης ζωής του(!) μερικές περιπτώσεις από τέτοια περιστατικά μάλλον έχουν να κάνουν με αυτό, και μερικές αλλες περιπτώσεις με την διόραση και το πνέυμα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications