Καθηγητής ΑΠΘ: Ξεχάστε το ρεβεγιόν- Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος

Στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας- λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής, μιλώντας στην εκπομπή “Check in στα γεγονότα” της TV100. “Τα έξι κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μία εικονική πραγματικότητα χωρίς να λέει για τα fake κρουσμάτα.

Έγινε μικρή δειγματοληψία εκείνη την ημέρα και γι’ αυτό βγήκαν τα έξι κρούσματα. Δεν ήταν η πραγματική εικόνα. Πιο πραγματική είναι η εικόνα που βιώνουμε και που θα βιώσουμε και τις επόμενες ημέρες. Είναι μία ευκαιρία να το πούμε ότι μπαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο. Τα κρούσματα θα αυξηθούν ακόμη και αν είμαστε αρκετά προσεκτικοί σε αυτά τα κάνουμε” σημείωσε ο κ. Κιουμής.

Ο Καθηγητής του ΑΠΘ και Διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας σημείωσε ότι μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας στην πόλη αντέχει και έχει τη δυνατότητα να “σηκώσει” τα περιστατικά που προκύπτουν. “Είναι πολύ σημαντικό να προφυλαχτούμε γιατί τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν να διαχειριστούν αυτό τον όγκο. Επί του παρόντος είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε. Έχουμε επάρκεια κλινών και προσωπικού για την ώρα, ωστόσο, δεν ξέρουμε εαν στο μέλλον τα πράγματα θα είναι διαφορετικά” είπε.

Σχολιάζοντας τα υπαίθρια πάρτυ και τις συναθροίσεις που πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κιουμής σημείωσε: “Οι συναθροίσεις αυτές είναι ικανές να αλλάξουν το επιδημιολογικό τοπίο για τη νόσο. Διότι σε μία τέτοια συνάντηση που μπορεί να είναι και αρκετές δεκάδες άτομα, τα άτομα αυτά διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα”.

Τέλος, ο κ. Κιουμής ρωτήθηκε και για το πώς αναμένεται να κυλήσει η επερχόμενη χειμερινή περίοδος εν μέσω του δευτέρου κύματος του ιού. “Για το ρεβεγιόν μπορώ να σας κάνω από τώρα μία πρόβλεψη ότι θα πρέπει μάλλον να αρχίσουμε να το ξεχνάμε. Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας, μία δύσκολη άνοιξη, ακόμη και αν αρχίσουν να γίνονται εμβολιασμοί. Μετά το καλοκαίρι της ερχόμενης χρονιάς θα μιλήσουμε για μία ενδεχόμενη μείωση. Ουσιαστικά η βαθμιαία εξάλειψη της πανδημίας δεν θα γίνει νωρίτερα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που έχουμε να τρέξουμε μπροστά μας είναι ένας μαραθώνιος δεν είναι σπριντ αυτό που κάνουμε” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουμής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications