Ερευνητές εντόπισαν Λίμνες Με Αλάτι Στο Υπέδαφος Του Πλανήτη Άρη - Μπορεί Να Διατηρήσει Ζωή

Ο πλανήτης Άρης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ανθρωπότητα καθώς δείχνει υπό προϋποθέσεις ότι θα μπορούσε στο μέλλον να διατηρήσει ζωή.

Η νέα ανακάλυψη για δίκτυο από λίμνες με αλάτι κάτω από την επιφάνεια του νότιου πόλου του «κόκκινου πλανήτη» ξεκίνησε νέες συζητήσεις για ύπαρξη συνθηκών κατάλληλων συνθηκών για να αναπτυχθούν ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη Άρη.

Την ανακοίνωση έκαναν Ιταλοί επιστήμονες τη Δευτέρα, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη μιας μεγάλης υπόγειας λίμνης στον Άρη.

Το νερό και το αλάτι είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για να αναπτυχθεί ζωή σε ένα ουράνιο σώμα. Άλλωστε για τον Άρη υπάρχει στα σχέδια ένα μακροχρόνιο φιλόδοξο πρόγραμμα «Terraforming» με το οποίο πιστεύουν οι επιστήμονες ότι ο «κόκκινος πλανήτης» θα μπορέσει να ξαναγίνει (αν ήταν ποτέ στο παρελθόν) «κατοικίσημος».

Οι Ιταλοί διεύρυναν τον χώρο των ερευνών τους κατά μερικές εκατοντάδες μίλια χρησιμοποιώντας ακόμα περισσότερα δεδομένα από το διαστημόπλοιο Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η λίμνη που εντόπισαν στο υπέδαφος του Άρη είναι διαμέτρου 20 έως 30 χλμ. και βρίσκεται περίπου 1,5χλμ. κάτω από το παγωμένο έδαφος.

Στην ίδια δημοσίευση προσθέτουν ότι βρήκαν άλλες τρεις μικρότερες λίμνες, ξεχωριστά από την αρχική μεγάλη.

Επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι ο Άρης πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια ήταν ζεστός και υγρός όπως η Γη αλλά τελικά κατέληξε να γίνει αυτός ο άγονος, ξερός πλανήτης που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα ευρήματα για πιθανή παρουσία νερού αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη μικροβιακής ζωής στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του Άρη. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού πιθανότατα εμποδίζουν το νερό από το να γίνει πάγος καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη στην επίμαχη περιοχή φτάνει τους -113 βαθμούς Κελσίου αλλά αυξάνεται στο υπέδαφος.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους ότι «αυτές οι περιοχές με νερό είναι ενδιαφέρουσες από βιολογικής άποψης και οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτή την περιοχή».

Αυτή την στιγμή οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τα πιο ενδιαφέροντα «βιολογικά» σημεία του πλανήτη Άρη διότι εκεί θα στείλουν τις πρώτες αστροναυτικές αποστολές οι οποίες θα πρέπει να δημιουργήσουν τις υποδομές των πρώτων αποικιών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications