«Δεν μπορώ να παρέχω πρωινό στο παιδί μου»: Η υπεύθυνη δήλωση… φτώχειας που άναψε φωτιές

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απέσυρε υπεύθυνη δήλωση που κλήθηκαν να υπογράψουν γονείς και η οποία ανέφερε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πρωινό στα παιδιά τους ώστε να μπουν σε πρόγραμμα για κολατσιό στα σχολεία. Τι απάντησε στο καθεστωτικό δήθεν φιλορωσικό Sputnik η αντιδήμαρχος Παιδείας (Sputnik αλλο ένα δήθεν ανεξαρτητό site που διαβάζουν ορδές νομίζοντας ότι ειναι ανεξάρτητο και ρώσικο, στο οποίο γράφει και ένας συμμορίτης εξου και έκει βλέπεις μαρξιστικές προπαγάνδες, και που εμφανίζεται σε πολλά αλλα μαρξιστικά site koutipandoras katiousa documento κτλ) εξάλλου που θα μίλουσε η αριστερή Νοτοπούλου? υπήρχε περίπτωση να μιλήσει σε ανεξάρτητο site "από τα πολλά που δεν υπάρχουν"? και αυτά τα λίγα που υπάρχουν δεχονται πόλεμο απο google facebook μέσω Ελληνικά Hoaxes ωστε να κλείσουν, αυτοί οι συμμορίτες έτσι και βρεθούν με έναν λογικό άνθρωπο δεν μπορούν ούτε διάλογο να κάνουν μισού λεπτού, και αρχίζουν τα τρελά ώστε να σε εκνευρίζουν και να φανείς εσύ ο κακός (κλασική τακτική τους) ,και το μονο επιχείρημα τους ειναι ότι είσαι φασίστας .

Απέσυρε τελικώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπεύθυνη δήλωση που μοιράστηκε σε διευθυντές σχολείων της περιοχής του με την οποία γονείς θα έπρεπε να δηλώσουν ότι αδυνατούν να δώσουν πρωϊνό γεύμα στο παιδί τους κι ότι επιθυμούν να λαμβάνει το παιδί τους πρωϊνό από κοινωνικό πρόγραμμα.

Η υπεύθυνη δήλωση που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων λόγω προσωπικών δεδομένων και υποχρεώση για καταγραφή ενός ευαίσθητου θέματος όπως η οικονομική κατάσταση.

Η υπεύθυνη δήλωση μοιράστηκε σε διευθυντές σχολείων από τη διεύθυνση εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα δινόταν σε γονείς μαθητών όπου εκτός από το ονοματεπώνυμό τους θα έπρεπε να συμπληρώσουν και να υπογράψουν το εξής:

«Δηλώνω υπεύθυνα ότι επιθυμώ το παιδί μου… του… Δημοτικού Σχολείου να λαμβάνει πρωινό κολατσιό από το πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω του ότι δεν έχω τη δυνατότητα να παρέχω πρωινό κολατσιό στο παιδί μου».

Η φράση ήταν αυτή που προκάλεσε και τις αντιδράσεις. Το θέμα έλαβε δημοσιότητα και υπήρξαν αντιδράσεις γονέων στα κοινωνικά δίκτυα ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, στηλίτευε με ανακοίνωσή της το περιεχόμενο της δήλωσης ζητώντας άμεσα την απόσυρσή της:

«Η υπεύθυνη δήλωση, την οποία ζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συμπληρώσουν οι γονείς που επιθυμούν να λαμβάνει το παιδί τους πρωινό κολατσιό στο σχολείο λόγω οικονομικής δυσχέρειας, είναι ντροπιαστική. Διαχωρίζει και στιγματίζει παιδιά και την οικογένειά τους, αντί να βοηθήσει επί της ουσίας στην επίλυση του προβλήματος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αντί να διεκδικήσει σχολικά γεύματα προκειμένου να απευθυνθεί στο σύνολο των μαθητών, συμβάλλοντας στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, ζητώντας από τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση αδυναμίας να ταΐσουν τα παιδιά τους» ανέφερε η κα Νοτοπούλου.

«Απαράδεκτη διαδικασία να ζητάς από γονιό να παραδεχτεί ότι είναι φτωχός».Aπαράδεκτη χαρακτήρισε τη δήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik είπε ότι «η θέση μας είναι να δίνεται δωρεάν όχι μόνο πρωϊνό αλλά γεύμα σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως».

«Είναι απαράδεκτη η δήλωση. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία να ζητάς από έναν γονιό να παραδεχτεί ότι είναι φτωχός κι ότι δεν μπορεί να ταΐσει το παιδί του για να μπορέσει να εξασφαλιστεί το σάντουϊτς. Θεωρούμε ότι οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να μην υπάρχει ο διαχωρισμός» είπε ο κ. Κοκονάς και πρόσθεσε ότι «εμείς αυτό που λέμε και είναι πάγιο αίτημα του γονεακού κινήματος είναι να εξασφαλίζεται δωρεάν και σε όλους του μαθητές γεύμα όχι μόνο κολατσιό που δίνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης».

Σε «αυτενέργεια των υπαλλήλων» αποδίδει τη φράση η αντιδήμαρχος Παιδείας Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε απέσυρε την υπεύθυνη δήλωση, η οποία αντικαταστάθηκε από άλλη στην οποία δεν αναγράφεται η φράση «δεν έχω τη δυνατότητα να παρέχω πρωινό στο παιδί μου».

Μιλώντας στο Sputnik, η κα Ακριτίδου απέδωσε το συμβάν σε μια «αυτενέργεια» των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας εκπαίδευσης του Δήμου σε μία προσπάθεια ο αριθμός των 1.400 ημερήσιων μερίδων να μην αυξηθεί χωρίς λόγο. Η ίδια τόνισε ότι παλαιότερα σημειώθηκε αύξηση με αποτέλεσμα να τελειώσει το κονδύλι και να δημιουργείται πρόβλημα.

Επισήμανε δε, ότι η ίδια δεν είχε δει τι έγραφε η υπεύθυνη δήλωση την οποία οι υπηρεσιακοί την έστειλαν στα σχολεία κι ότι μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο, αποσύρθηκε αμέσως η συγκεκριμένη δήλωση. Επισήμανε, ακόμη, ότι «κανένας γονιός δεν πρόλαβε να την υπογράψει».

«Όταν την είδα (σ.σ. την υπεύθυνη δήλωση) την αντικατέστησα με νέα που γράφει απλά ότι επιθυμούν πρωινό. Υπήρχε μια αυτενέργεια χωρίς όμως να θεωρώ ότι έγινε με δόλο από πλευράς υπαλλήλων. Μάλλον υπήρχε η διάθεση να μικρύνει ο αριθμός έτσι ώστε οι ωφελούμενοι, όπως μας το ζήτησε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής η οποία κάνει το πρόγραμμα, να είναι κοντά στον αριθμό 1.400 που είναι και ο αριθμός των διαθέσιμων μερίδων για κάθε ημέρα. Πέρσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης διέθεσε πρωινό σε 2.364 παιδιά που αιτήθηκαν των γευμάτων, αλλά επειδή το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένο κονδύλιο ήθελαν να κάνουν εξορθολογισμό» είπε η κα Ακριτίδου προσθέτοντας ότι εάν αυξηθούν οι μερίδες, δεν θα καταφέρει ο Δήμος να δίνει όλη τη χρονιά το πρωινό.

Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία των δηλώσεων παραμένουν στα γραφεία των διευθυντών των σχολείων και δεν πηγαίνουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης κι ότι στην υπηρεσία τους φτάνει από κάθε σχολείο μόνο ο αριθμός των παιδιών που θα λαμβάνουν το πρωϊνό.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διανομής πρωϊνού σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από τις κοινωνικές υπηρεσίες και υλοποιείται για όγδοη χρονιά. Κάθε μέρα διανέμονται 1.400 μερίδες πρωϊνού που περιλαμβάνει είτε σάντουϊτς με κασέρι είτε τυρόπιτα και φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications