Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα του «Ellinika Hoaxes»: «Φυλάξτε μας από τους “Φύλακες” των Fake News»

Στο ευρωκοινοβούλιο «πάει» το ζήτημα που έχει προκύψει με τα «Ellinika Hoaxes», μετά από ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, τόσο αναφορικά με την υπόθεση που προέκυψε με την είδηση ότι κόβονται τα καλλιτεχνικά μαθήματα από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και συνολικά με την έλλειψη αμεροληψίας των fact checkers της πλατφόρμας που συνεργάζεται με το Facebook στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες τα «Ellinika Hoaxes» χαρακτήρισαν ως «fake news» την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διασπείροντας στην πραγματικότητα μία ψευδή είδηση και στιγματίζοντας την αληθινή είδηση ως ψέμα. Χρειάστηκε μία ολόκληρη ημέρα, δημόσιες διαψεύσεις από καθηγητές αλλά και σφοδρότατες αντιδράσεις από το κοινό για να παραδεχτούν - αν και κάπως επηρμένα προκαλώντας νέες αντιδράσεις - τα ellinika hoaxes το δικό τους fake news.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη «τα fake news αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας, φαινόμενο επικίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία, που θα ήταν αδύνατον να φανταστεί κανείς στον κόσμο πριν από τη σημερινή κυριαρχία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, μπορεί να μην παράγουν οι ίδιες περιεχόμενό, έχουν όμως ευθύνη για το τι διακινείται σε αυτές. Ήδη από τον Δεκέμβρη του 2016 (και αργότερα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) το Facebook, έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους λεγόμενους fact checkers, μέλη του International Fact-Checking Association, υποτιθέμενους ειδικούς στην αναγνώριση και κατάρριψη fake news σε κάθε χώρα δραστηριοποίησής του».

«Στην Ελλάδα, ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στα Ελληνικά Hoaxes, που έχουν από καιρό δείξει ότι δεν σκοπεύουν να τηρήσουν την πρώτη και βασικότερη - κατά τον IFCN - αρχή επαγγελματικής ακεραιότητας των fact-checkers, αυτήν της αμεροληψίας. Ως εκ τούτου, οι εκλεκτοί fact-checkers της πλατφόρμας, ομοιάζουν περισσότερο με εντεταλμένους σερίφηδες παρά με εγγυητές ποιοτικής ενημέρωσης», προσθέτει ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας όψεις της δομής, της στελέχωσης και της λειτουργίας των συγκεκριμένων fact-checkers, που λειτουργούν βλαπτικά ως προς την ποιότητα του έργου τους και οδήγησαν, μόλις πριν από λίγες ημέρες στην αναπαραγωγή κραυγαλέων fake news. Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν την οποία ρωτά για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Facebook θα προβεί σε ουσιαστικά βήματα για την καταπολέμηση των fake news, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, το Facebook αποφεύγει συστηματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον εντοπισμό, την επισήμανση και τον αποκλεισμό των Fake News. Στην Ελλάδα ακολουθείται το χειρότερο σενάριο, καθώς η παρακολούθηση των Fake News έχει ανατεθεί σε site (ellinikahoaxes.gr), το οποίο δεν διαθέτει ούτε δημοσιογραφική πείρα, ούτε επαρκές προσωπικό.

Αντί να τηρεί στάση αυστηρής ουδετερότητας, το site μεροληπτεί συχνά υπέρ της κυβέρνησης φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει ως Fake News την άποψη αντικυβερνητικού αρθρογράφου. Η πρακτική αυτή αποθεώθηκε την Τετάρτη13/6, όταν, προφανώς στην προσπάθεια στιγματισμού αντιπάλων της κυβέρνησης και συμμετοχής στο πολιτικό παιχνίδι, τα ellinikahoaxes κυκλοφόρησαν alert για Fake News, το οποίο ήταν το ίδιο Fake News! Μετά από μαζικές αντιδράσεις πολιτών, το ellinikahoaxes παραδέχθηκε αργότερα ότι έκανε λάθος χωρίς να δώσει παραπάνω εξηγήσεις.

------

Αυτό το post όσο και αν απίθανο ακούγεται ειναι από σελίδα αριστερών όπως ηταν και τα «Ellinika Hoaxes» πριν γίνουν υπέρ Νέας Δημοκρατίας και τα δυο κόμματα ανήκουν στους "γνωστούς" εξάλλου,μάλιστα ένας αριστερός κατηγόριας χρήσιμοι δογματικοί ηλίθιοι έφυγε από εκεί προ καιρού κατηγορώντας για μεροληψία υπέρ Νέας Δημοκρατίας, όταν ηταν υπέρ ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν τον χάλασε, άλλο ένα ειναι δείγμα χρήσιμων δογματικών ηλίθιων από την πληθώρα που έχει η Ελλάδα που δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά τα κόμματα ανήκουν στους ίδιους, ελληνόφωνοι vs ελληνόφωνοι μονο αν σφαχτούν μεταξύ τους θα γλυτώσει ο πλανήτης όπως λέμε εδώ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications