Μπόρις Τζόνσον με ΜΜΕ -Οι δημοσιογράφοι μποϊκοτάρισαν «επιλεκτικό» μπρίφινγκ

Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ενημέρωση του Τύπου από την κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ορισμένοι συνάδελφοί τους αποκλείστηκαν, σε ένα νέο επεισόδιο της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι είχαν κληθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για να ενημερωθούν από τον διπλωμάτη Ντέιβιντ Φροστ για την εμπορική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit. Συνάδελφοί τους ζήτησαν να συμμετάσχουν επίσης σε αυτήν την ενημέρωση, όμως ο διευθυντής Επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Λι Κέιν, τους ζήτησε να αποχωρήσουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Independent, τον Άντι Γούντκοκ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όλοι οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το μπρίφινγκ.
Όταν ρωτήθηκε γιατί υπήρξε αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση των δημοσιογράφων, μολονότι ο Φροστ υποτίθεται ότι είναι δημόσιος υπάλληλος και πολιτικά ουδέτερος, ο Κέιν απάντησε: «Ενημερώνουμε όποιον θέλουμε, όποτε θέλουμε», σύμφωνα πάντα με τον Γούντκοκ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει το συμβάν.
Η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που καλύπτει την τακτική ενημέρωση Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ δεν είχε κληθεί σε αυτή τη συνέντευξη. Χωρίς πρόσκληση έμεινε και η Πίπα Κρέραρ, πολιτική συντάκτρια της αριστερής εφημερίδας The Mirror.

Η εθνική Ένωση Δημοσιογράφων έκανε λόγο για ένα «πολύ ανησυχητικό» επεισόδιο, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει την παράνοια και να συνεργάζεται με όλα τα μέσα και όχι μόνο με τα ευνοούμενά της».

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί ένταση στις σχέσεις των πολιτικών συντακτών με τους συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον. Οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν συμμετέχουν πλέον στην πρωινή εκπομπή του BBC. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός παρέκαμψε τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και στηρίχθηκε στη δική του ομάδα για να βιντεοσκοπήσει την ομιλία του προς το έθνος, η οποία μεταδόθηκε μία ώρα πριν από το Brexit. Ως συνέπεια, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά κανάλια, το Sky News και το BBC, δεν την μετέδωσαν απευθείας. Τα διεθνή πρακτορεία συμφώνησαν επίσης μεταξύ τους να μην την μεταδώσουν στους πελάτες τους.

Η Ένωση Συντακτών, μια ομάδα που υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου, έχει εκφράσει τη λύπη της για την απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης να μεταφέρει το καθημερινό μπρίφινγκ από το Κοινοβούλιο στην Ντάουνινγκ Στριτ, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση των δημοσιογράφων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications