Σε 7 στάδια η επιστροφή στην «κανονικότητα»: Απαγορεύονται οι νυχτερινοί περίπατοι!

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και θα αποτελείται από επτά χρονικά στάδια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως θα «απαγορεύεται» η νυχτερινή μετακίνηση!

Τα SMS για έξοδο από τα σπίτια καταργείται από τις 4 Μαΐου, αλλά η οδηγία της κυβέρνησης αναφέρει πως υπάρχει «αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί».

Αυτό βέβαια θα πρέπει να εξηγηθεί. Τι εννοεί ο ποιητής; Ότι ο κορωνοϊός διαδίδεται τη νύχτα περισσότερο; Δεν θα έχει το δικαίωμα ο Έλληνας να πάει να κάτσει στην πλατεία έξω από το σπίτι του το βράδυ για να «ξελαμπικάρει» το μυαλό του;

Μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι έξι αρμόδιοι υφυπουργοί παρουσίασαν το πλάνο της κυβέρνησης για την σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα, αλλά και όλα τα μέτρα που θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται, ώστε να περιοριστεί όσο το περισσότερο δυνατόν, τυχόν νέα εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι αναλυτικές οδηγίες δόθηκαν από έξι υπουργεία, ενώ εκκρεμούν και οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στα σχολεία οι οποίες θα γίνουν σήμερα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον κλάδο του τουρισμού.

Τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επεσήμαναν σε κάθε τόνο ωστόσο πως η επιστροφή στην νέα κανονικότητα θα γίνει βήμα βήμα, αλλά και ότι αν διαπιστωθεί απειθαρχία στα μέτρα, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα επιστρέψουμε σε περιορισμούς.

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Ενα από τα μέτρα προφύλαξης που αποφάσισε η κυβέρνηση, είναι η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόσο από τους εργαζόμενους, όσο φυσικά και από το επιβατικό κοινό, αλλά και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με το μέτρο, στα ΜΜΜ η είσοδος στους σταθμούς θα είναι ελεγχόμενη, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση. Θα υπάρχει μάλιστα ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει το αν οι επιβάτες φορούν μάσκα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

​Στην προσπάθεια να αποφευχθεί συνωστισμός, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πως οι πρωινές ώρες αιχμής θα σπάσουν σε τρία στάδια (από τις 7 ως τις 10 το πρωί και 2 με 5 το απόγευμα), ενώ θα αυξηθούν και τα δρομολόγια σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και ηλεκτρικό.

​Στο Δημόσιο επίσης, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες.

Από την Δευτέρα θα είναι επίσης υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους (και χρήση γαντιών) και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες.

​Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, καθώς και σε άλλα καταστήματα που θα ανοίξουν (βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων).

Παράλληλα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες.

Τα μέτρα στις μετακινήσεις με ΙΧ και ταξί

Από τη Δευτέρα θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ. Παράλληλα θα μπορούν όλα τα ΙΧ, ανεξαρτήτου μονού ή ζυγού αριθμού κυκλοφορίας να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο δακτύλιος δεν θα ισχύσει και για τον μήνα Μάιο.

Οσον αφορά τα ταξί, παραμένει η εφαρμογή του κανόνα που λέει ότι επιτρέπεται ένας επιβάτης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους, κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΑΤΑ.

Τα στάδια ανοίγματος των επιχειρήσεων- Οι κανόνες στα καταστήματα

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την επιστροφή στην καθημερινότητα, περιλαμβάνει επτά στάδια. Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς για κάθε κλάδο που ανοίγει, θα ισχύουν και συγκεκριμένα μέτρα.

Αναλυτικά:

  • Πρώτο στάδιο, 4 Μαΐου:

Επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ).

​Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Για την τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν ισχύουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται επίσης απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

​Και εδώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Στα κομμωτήρια ισχύουν οι περιορισμοί ανά τετραγωνικά και έως 20 μέτρα θα επιτρέπονται 4 άτομα.

​Επίσης, ισχύει και ο κανόνας επιπέδου στα μαγαζιά. Αν ένα κατάστημα έχει δυο επίπεδα τότε δεν θα επιτρέπεται άνω των 2 ατόμων ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 ανά 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

  • Δεύτερο στάδιο, 11 Μαΐου:

Επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών.

  • Τρίτο στάδιο, 18 Μαΐου:

Επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επαναλειτουργούν επίσης τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

  • Τέταρτο στάδιο, 1 Ιουνίου:

Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους υποχρεούνται να φορούν γάντια και μάσκα. Παράλληλα θα επιτρέπεται ένα άτομο στους εξωτερικούς χώρους, ανά 3 τ.μ. Ανοίγουν επίσης τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

  • Πέμπτο στάδιο, εντός Ιουνίου:

Επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

  • Εκτο στάδιο:

Επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

  • Εβδομο στάδιο:

Επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τέλος στα SMS, περιορισμένη κυκλοφορία τη νύχτα

Μία από τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων τη νύχτα. Τα SMS για έξοδο από τα σπίτια καταργείται από τις 4 Μαΐου, αλλά η οδηγία της κυβέρνησης αναφέρει πως υπάρχει «αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί».

Παράλληλα, οι μετακινήσεις μπορούν να γίνονται μόνο εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας των πολιτών για το διάστημα 4-18 Μαΐου, καθώς από τις 19/5 θα επιτρέπεται μετακίνηση σε άλλους νομούς.

Τι ισχύει με τις εκκλησίες

Οπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα ανοίξουν για ατομική λατρεία, ενώ από τις 17 του μηνός θα μπορούν οι πιστοί να παρευρίσκονται στις Λειτουργίες.

​Τα μέτρα περιορισμού στους ναούς πήραν παράταση από σήμερα έως τις 4 Μαΐου, αλλά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τότε θα ανοίξουν ξανά σταδιακά, κάτω από συγκεκριμένα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο.

Τα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα έρθει μεν σταδιακά, αλλά σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, θα έρχονται και πρόστιμα. Οι επιχειρήσεις μάλιστα που δεν θα τηρούν τα μέτρα, θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα.

​Αν σπάσουν την καραντίνα, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ, ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων. Παράλληλα, στα 150 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους δεν θα φορούν μάσκα εντός των ΜΜΜ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications