Πώς θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων – Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες

Πότε θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού; Πότε η ζωή μας θα επιστρέψει εκεί που την αφήσαμε; Και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό;
Ενώ η μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η σκέψη όλων πηγαίνει στην επόμενη μέρα και η ίδια η κυβέρνηση, όπως προετοιμάστηκε εγκαίρως πριν έρθει ο ιός, οφείλει να εξετάσει το σχέδιο για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, που δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Το βέβαιο είναι ότι η άρση των μέτρων δεν θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσει σταδιακά από τον Μάιο. Η λέξη-κλειδί είναι ακριβώς αυτή: «σταδιακά».

Τίποτα δεν πρόκειται να επιστρέψει όπως ήταν πριν από τον ιό εν μια νυκτί. Το πρώτο δείγμα πως είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων θα είναι βεβαίως η σαφής και σταθερή μείωση των κρουσμάτων.

Μόνο στην περίπτωση που είναι βέβαιο ότι η καμπύλη έχει πάρει την κατιούσα θα ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια για την άρση των μέτρων, ώστε αν κάτι πάει στραβά και ο ιός διαδοθεί εκ νέου, να μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” επόμενο βήμα πριν από την άρση των μέτρων είναι να υπάρχουν έτοιμα μαζικά τεστ για τον ευρύ πληθυσμό. Από όλους τους ειδικούς –το έχει πει και ο κ. Τσιόδρας– θεωρείται απαραίτητο.

Στους καινούργιους ασθενείς θα υπάρξει άμεση παρέμβαση με περιορισμό και ιχνηλάτηση για τυχόν νέα διασπορά στην κοινότητα.
Από τη στιγμή που θα έχουμε λοιπόν αυτά τα δύο δεδομένα –φθίνουσα πορεία κρουσμάτων και, δεύτερον, μαζικά τεστ που θα μας δίνουν πλήρη χαρτογράφηση της κοινωνίας–, τότε θα αρχίσει να υλοποιείται η πρώτη φάση αναίρεσης των μέτρων.

Κάποιοι ασθενείς με ανοσία πλέον και βεβαίως οι υγιείς θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους τμηματικά και τηρώντας βασικούς κανόνες υγιεινής.
Η πολιτική απομόνωσης θα είναι φυσικά αυστηρή για εκείνους που νοσούν ή για συγκεκριμένες περιοχές. Οπως γίνεται τώρα με τα χωριά σε καραντίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να δούμε νέες διοικητικές διαιρέσεις, είτε γεωγραφικά είτε επαγγελματικά, και να λαμβάνουμε οδηγίες από την Πολιτική Προστασία πως ο τάδε κλάδος μπορεί να εργαστεί κανονικά, ενώ ο δείνα συνεχίζει από το σπίτι.

Σε πολλά από αυτά έχει αναφερθεί και ο Ran Balicer, σύμβουλος της κυβέρνησης του Ισραήλ και μέλος της ομάδας διαχείρισης της επιδημίας COVID-19 του υπουργείου Υγείας, που μεταξύ άλλων έχει προτείνει και την επιλογή ανταλλαγής SMS.

Κάποιος θα μπορεί να αναφέρει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πυρετός ή βήχας με βασικές γεωγραφικές και δημογραφικές λεπτομέρειες, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να εντοπίσει τυχόν νέες εστίες.

Με αιχμή, λοιπόν, τους υγιείς και όσους έχουν ανοσία θα αρχίσουν να επανακάμπτουν σταδιακά βασικοί τομείς της οικονομίας.
Ο χώρος της εστίασης και τα καφέ θα ανοίξουν μόνο αν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, οι υπηρεσίες το ίδιο.
Η «νέα πραγματικότητα» θα διαρκεί κάθε φορά περίπου δύο εβδομάδες, ώστε να τσεκαριστεί το ποσοστό διάδοσης και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρξει κίνδυνος νέου γύρου μετάδοσης.

Όσο τα κρούσματα δεν επανακάμπτουν σε τροχιά ανόδου τόσο τα μέτρα θα χαλαρώνουν διαρκώς.
Ερώτημα ο τουρισμός
Ξεχωριστό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό. Εντός της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το αν η Ελλάδα θα δεχθεί φέτος τουρίστες, έδωσε σαφώς στίγμα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σώσει οτιδήποτε σώζεται από την τουριστική σεζόν.

«Αν ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα, τότε η τουριστική σεζόν, η οποία κορυφώνεται το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, δεν θα έχει τόσο μεγάλες απώλειες», είπε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να απειλεί σοβαρά και να δοκιμάζει τα συστήματα υγείας, «τότε θα επανασχεδιάσουμε τη στάση μας».

Πράγματι η βούληση της κυβέρνησης είναι ει δυνατόν να σωθεί μέρος της τουριστικής σεζόν.
Αν και είναι πρώιμο, καθώς εξαρτάται και από το πώς θα εξελιχθεί ο ιός παγκοσμίως, μία από τις σκέψεις είναι να υπάρξει «άνοιγμα των συνόρων» από συγκεκριμένες χώρες όπου ο ιός δεν έχει διαδοθεί όπως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως όποιος έρχεται στην Ελλάδα, μόλις κατέβει από το αεροπλάνο, θα κάνει τεστ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications