SOS από τους κομμωτές: Έρχονται λουκέτα, ο κόσμος θα φοβηθεί να έρθει στα κομμωτήρια

Τη δυσκολότερη μέχρι σήμερα περίοδό του διανύει ο κλάδος της κομμωτικής, λόγω της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Για ανεπανόρθωτη ζημιά και λουκέτα εντός διμήνου κάνει λόγο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας, Μαρία Σωτηροπούλου

Ισχυρό είναι το οικονομικό πλήγμα που δέχονται χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας, απότοκο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Διανύοντας την 39η ημέρα σε αναστολή λειτουργίας, οι καταστηματάρχες κουρείς και κομμωτές καταγράφουν τεράστια ζημιά και αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας, Μαρία Σωτηροπούλου, υπάρχει έντονος φόβος για επερχόμενα λουκέτα, με τους επόμενους δύο μήνες να είναι κρίσιμοι. Μιλώντας στο Sputnik, εξηγεί ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τον φόβο που θα αισθάνονται οι καταναλωτές κατά την πρώτη περίοδο άρσης των περιοριστικών μέτρων, θα αυξήσουν τη ζήτηση για κομμωτική κατ' οίκον.

«Είναι η πιο δύσκολη στιγμή μας. Ο κλάδος έχει υποστεί τεράστια ζημιά που δεν μπορεί να επανορθωθεί. Οι επόμενοι 2 μήνες θα δείξουν πώς και πόσοι θα αντέξουν. Φοβάμαι ότι έρχονται λουκέτα. Στην αγορά δεν υπάρχει ρευστότητα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα φοβηθούν τελικά να έρθουν στους επαγγελματικούς χώρους μας, ανησυχώντας για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Θα προτιμήσουν να ζητήσουν από τον επαγγελματία επίσκεψη κατ' οίκον».

Μέτρα για την άμεση ανακούφιση του κλάδου που αριθμεί περίπου 30.000 καταστηματάρχες ανά την Ελλάδα ζητά η κυρία Σωτηροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η Ομοσπονδία επιθυμεί να εισφέρει αποτελεσματικά στην ομαλή μετάβαση της λειτουργίας της αγοράς και των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην κανονικότητα. Τονίζει δε, ότι πρέπει, εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων, να υπάρξει ενθάρρυνση μετάβασης των καταναλωτών στα κομμωτήρια, για την αποφυγή της κατ’ οίκον παροχής υπηρεσιών, η οποία αφενός αποτελεί παράνομη, αντικοινωνική κι αντιεπαγγελματική ενέργεια, και αφετέρου δύναται να προσβάλει τη Δημόσια Υγεία.

«Ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% από την πρώτη κιόλας μέρα επαναλειτουργίας των κομμωτηρίων και για όλους τους μήνες του 2020. Επιπλέον, να παραταθεί από τρεις έως έξι μήνες η μείωση ενοικίου επαγγελματικής στέγης κατά 40%. Είναι σημαντικό να μας συμπεριλάβει η κυβέρνηση στις πρώτες επιχειρήσεις που θα επανέλθουν σε λειτουργία μετά τις 27 Απριλίου, ενώ δεσμευόμαστε ότι θα υπάρχει μέριμνα για την αυστηρή τήρηση περαιτέρω υγειονομικών κανόνων στα καταστήματά μας. Ακούγοντας τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, θα πρέπει να απολυμανθούν οι χώροι μας και να εφοδιαστούμε με μάσκες, στις οποίες έχει παρατηρηθεί έλλειψη.

Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 27 Απριλίου: Θα ανακοινώσει χαλάρωση των μέτρων
Προτείνουμε μεταξύ άλλων να υπάρχει πρόβλεψη εκ μέρους των διοικήσεων για την αποφυγή του συνωστισμού, ενώ θα εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των χώρων και η τακτική, επιμελής και συστηματική απολύμανση του συνόλου των επιφανειών/εργαλείων εργασίας. Ζητούμε από την Πολιτεία να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα, για τη μείωση του αντίκτυπου στο εισόδημα των εργαζομένων που μπορεί να προκύψει από τους περιορισμούς του μεταβατικού διαστήματος επαναλειτουργίας».

Ειδικότερα, με επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, η Ομοσπονδία ζητά:
Ένταξη των κομμωτηρίων και των κουρείων στη λίστα των ΚΑΔ και των επιχειρήσεων εκείνων που θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν από τους πρώτους.
Υποχρεωτική απολύμανση του συνόλου των κομμωτηρίων/ κουρείων, πριν την έναρξη της επαναλειτουργίας τους.Παροχή επιπλέον, αναλυτικών και εξειδικευμένων οδηγιών από τον Ε.Ο.Δ.Υ. για τον τρόπο ασφαλούς λειτουργίας των κομμωτηρίων/κουρείων.Εξασφάλιση διενέργειας αυστηρών, τακτικών και συστηματικών υγειονομικών ελέγχων στα κομμωτήρια και τα κουρεία από τις υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας.
Επιπλέον, ζητά την υποστήριξη της κυβέρνησης ως προς:

Μέριμνα για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής των εργαζομένων, με μέριμνα του εργοδότη, ο οποίος διασφαλίζει ότι το προσωπικό δεν εξαντλείται, ούτε καταπονείται υπερβολικά, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Επίσης, για τους ίδιους λόγους, λαμβάνεται μέριμνα για την εξασφάλιση συνθηκών αποφυγής του άγχους του προσωπικού.
Μέριμνα για την εκ περιτροπής εργασία, ώστε να αποτρέπεται ο συνωστισμός εντός του χώρου εργασίας κομμωτηρίων/κουρείων, λόγω της ανάγκης τήρησης των προβλεπόμενων ελαχίστων αποστάσεων.
Διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος των εκ περιτροπής απασχολούμενων εργαζομένων.
Εξασφάλιση της λήψης των ετήσιων αδειών των εργαζομένων εντός των επόμενων δύο (2) ετών, λόγω μη χρήσης τους εξαιτίας της έκτακτης υγειονομικής κρίσης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications