Σνόουντεν: «Τα περιοριστικά μέτρα και η μαζική παρακολούθηση λόγω κορωνοϊού ήρθαν για να μείνουν»

Τις προηγούμενες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια το σχέδιο από τη γερμανική κυβέρνηση για παρακολούθηση των πολιτών μέσω του σήματος των κινητών τους τηλεφώνων για να αποφασισθεί εάν τηρούν την καραντίνα.

Τίποτα δεν είναι τόσο μόνιμο όσο ένα προσωρινό κυβερνητικό πρόγραμμα και ο Edward Snowden σήμανε συναγερμό σχετικά με την μαζική οργουελική παρακολούθηση, η οποία θα διαρκέσει για πολύ καιρό , περισσότερο από την πανδημία.

Το πρώην στέλεχος της CIA, του οποίου οι διαρροές εξέθεσαν την κλίμακα των προγραμμάτων κατασκοπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιεί ότι μόλις αυτή η μέθοδος βγεί στην επιφάνια θα είναι δύσκολο να την ξαναβάλουμε πίσω, κάτι σαν το “κουτί της Πανδώρας”...

«Όταν βλέπουμε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να περνούν, ειδικά σήμερα, τείνουν να.. κολλάνε», ανέφερε ο Snowden σε συνέντευξή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τείνει να διευρυνθεί. Στη συνέχεια, οι αρχές γίνονται πιο άνετες με την νέα δύναμη που έχουν αποκτήσει. Αρχίζουν να την συμπαθούν. Η δύναμη είναι διεφθαρμένη. Αλλά οι άνθρωποι είναι πλέον άνετοι με κυβερνητικούς αξιωματούχους που κυβερνούν εις βάρος τους, κλέβοντας τα χρήματά τους, και λέγοντάς τους τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε μετατραπεί σε δούλους της κυβέρνησης, και ο Snowden λέει ότι αυτό μόνο θα επιδεινωθεί.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα βρουν σύντομα νέες χρήσεις για την τεχνολογία. Και όταν περάσει η κρίση, οι κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν νέους νόμους που καθιστούν τους κανόνες έκτακτης ανάγκης μόνιμους και να τους εκμεταλλεύονται για να αντιμετωπίσουν την κάθε διαφωνία και την πολιτική αντιπολίτευση. Για παράδειγμα παρακολουθώντας τα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ισχυρή μέθοδος ανίχνευσης της εξάπλωσης του ιού και των κινήσεων των ανθρώπων που το έχουν. Αλλά θα είναι επίσης ένα δελεαστικό εργαλείο για την παρακολούθηση τρομοκρατών - ή οποιωνδήποτε άλλων πιθανών εχθρών των κρατών.

Ο Snowden ανησυχεί ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσθέτουν τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις άλλες τεχνολογίες επιτήρησης που έχουν. «Ξέρουν ήδη τι ψάχνετε στο διαδίκτυο», είπε «Γνωρίζουν ήδη πού κινείται το τηλέφωνό σας. Τώρα γνωρίζουν ποιος είναι ο ρυθμός της καρδιάς σας, ποιος είναι ο παλμός σας. Τι συμβαίνει όταν θα αρχίζουν να αναμιγνύουν αυτά και να εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό;»

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications