Νέο ωράριο λειτουργίας στα σούπερ μάρκετ: Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά

Νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού.
Αλλαγές στο ωράριο των σούπερ μάρκετ αναμένεται να θεσπίσει η κυβέρνηση για την αποφυγή του συνωστισμού λόγω του κορονοϊού.

Το νέο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ θα είναι από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ.
Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ υα προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να εκδοθεί το βράδυ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Έκτακτα μέτρα στα σούπερ μάρκετ λόγω κορονοϊού
Ήδη σε ισχύ είναι έκτακτα μέτρα στα σούπερ μάρκετ. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα και προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Τα μέτρα αφορούν σε περιορισμούς στον αριθμό των καταναλωτών που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Αναλυτικά προβλέπεται να υπάρχει ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Ως εκ τούτου επιβάλλονται έλεγχοι στην είσοδο με αριθμημένες κάρτες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Παράλληλα, τα σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν υπηρεσίες delivery, με τις παραδόσεις να μπορούν να γίνουν και τις Κυριακές.
Αναλυτικά τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ
Η εγκύκλιος για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ προβλέπει τα εξής:
Ένα άτομο ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.
Μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.
Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν.
Οι χώροι να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ.

Οι αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων λόγω κορονοϊού
Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι περιβάλλοντες χώροι θα διατηρούνται καθαροί, θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι θα παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών. Τα τμήματα ποιότητας των επιχειρήσεων οφείλουν να αναπτύξουν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων.

Τα καταστήματα που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, επαναλειτουργούν αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής. Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους.

Επιτρέπεται η λειτουργία των υπεραγορών (super market)που βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και σε εμπορικά κέντρα και σε εκπτωτικά χωριά που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, μόνον εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που οδηγούν στα καταστήματα.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->