ΥΠΕΘΑ: Πάνω από 3 δισ. ευρώ το κόστος για την προμήθεια των F-35

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έστειλε μήνυμα για την ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα απόκτησης των αμερικανικών F-35 θα κοστίσει άνω των 3 δισ. δολαρίων.

Μήνυμα για την ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για τις πρόσφατες επαφές στις ΗΠΑ, το υπουργικό στέλεχος γνωστοποίησε ότι η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της προμήθειας μίας μοίρας F-35, δηλαδή 25 μαχητικών.

«Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν».

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι η απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσει από το 2024, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται σε άνω των 3 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ειδική μνεία έκανε και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει περίπου επτά – οκτώ χρόνια.

«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο “stealth” που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ αλλά παρουσιάζει και κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Ο τρόπος που επιμένουμε να το κάνουμε, είναι πρώτα είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε κάτι ανάμεσα σε 4η και 5η γενιά»

Και πρόσθεσε: «Όταν έχουμε τελειώσει, θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, δηλαδή 82 με 84 F-16 - ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους - και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προμήθειας πολεμικών πλοίων, εξήγησε ότι υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επέλεξε να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα απαντήσει με δυναμικό τρόπο σε κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Εκτίμησε, τέλος, ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν - στο μέλλον - μια σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι από την πλευρά της Τουρκίας. «Δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications