Αυξάνεται η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα - Υπερβαίνει το 1,80 ευρώ στις Κυκλάδες

Δήθεν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι επηρεάζουν και την Ελλάδα, καθώς οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου έχουν πάρει την ανηφόρα.

Την ανηφόρα έχουν πάρει, για ακόμη μία φορά, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι εξελίξεις αυτές, όμως, επηρεάζουν σημαντικά και τις τιμές στην Ελλάδα, με το πετρέλαιο θέρμανσης να διατίθεται στο 1,08 ευρώ/λίτρο και η αμόλυβδη στο 1,618 ευρώ/λίτρο.

Μάλιστα, εντός της ελληνικής επικράτειας παρουσιάζονται και σημαντικές αποκλίσεις, με αποτέλεσμα το «μάρμαρο» να πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Ενδεικτικά - σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Open» - στην Ευρυτανία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,147 ευρώ/λίτρο, ενώ της αμόλυβδης αγγίζει το 1,719 ευρώ/λίτρο.

Στις Κυκλάδες, παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται έναντι 1,201 ευρώ/λίτρο και η αμόλυβδη έναντι 1,809 ευρώ/λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν τον μέσο όρο. Επομένως, σε ορισμένα πρατήρια πώλησης οι τιμές είναι ακόμη πιο «τσουχτερές».

Κι αυτό, παρότι τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν σταματήσει τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν, στρεφόμενες σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Όσον αφορά τις διεθνείς τιμές του αργού στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 62,50 δολάρια ανά βαρέλι (συμβόλαια αμερικανικού WTI) και στα 68,28 δολάρια ανά βαρέλι (συμβόλαια βρετανικού Brent).

Πάντως, οι τιμές στην Ελλάδα – πέραν των διεθνών εξελίξεων – επηρεάζονται και από το υψηλό μίγμα της φορολογίας, το οποίο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της τιμής πώλησης.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->