Ασταμάτητος ο Χαφτάρ συνεχίζει προς την Τρίπολη - Στην Ρώμη κατέφυγε ο «πανικόβλητος» Σάρατζ

Συνεχίζουν ακάθεκτες οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ την προέλασή τους προς το κέντρο της Τρίπολης, την ώρα που ο Αλ Σάρατζ βρέθηκε εσπευσμένα στη Ρώμη για να ζητήσει να ασκήσει πίεση στον LNA να προχωρήσει στην εκεχειρία, προκειμένου να διασωθεί τόσο αυτός όσο και το καθεστώς του.

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του LNA πήραν νέα λάφυρα πολέμου από τον GNA και πιο συγκεκριμένα ένα TOMA BMP και ένα άρμα μάχης T-72, όπως και τουρκικής κατασκευής οχήματα MRAP

Ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ κατέφυγε πανικόβλητος στην Ιταλία, ζητώντας από τον Τζουζέπε Κόντε να σταματήσει τον Χαφτάρ, με τον ιταλό πρωθυπουργό να τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, αλλά χωρίς να έχει καμία ουσιαστική ισχύ ώστε να την επιβάλλει:«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο.

Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση Αλ Σάρατζ, για να συμπληρώσει:

«Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε άλλους στόχους και δεν έχουμε κρυφές ατζέντες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».

Βέβαια αυτά τα λόγια ουδόλως «παρηγόρησαν» τον Σάρατζ ο οποίος μένει πλέον χωρίς χρόνο, βλέποντας τον Χαφτάρ να τον πλησιάζει κάθε ημέρα όλο και πιο πολύ.

Από την μεριά του, ο Αλ Σάρατζ δήλωσε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».

«Η συμμετοχή του Χάφταρ σε προηγούμενες διασκέψεις, στην πραγματικότητα, ήταν μόνον ένας τρόπος για να κερδίσει χρόνο. Εμείς, αυτή την στιγμή αμυνόμαστε, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.Το στρατόπεδο Altikbali του GNA καταλήφθηκε και αυτό από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Φυσικό είναι πάντως και από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις του GNA να αντιδρούν όπως τώρα που ισχυρίζονται πως προσέβαλλαν με όλμους δυνάμεις του LNA οι οποίες είχαν βρει καταφύγιο κάτω από μια συστάδα δέντρων.

Ο Σάρατζ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο ταξίαρχος Abdul-Mawla Al-Hamali του GNA προσχώρησε στον Χαφτάρ, ενώ ο LNA πλησιάζει στην κατάληψη της Τρίπολης, τα σχολεία έκλεισαν, καθώς η πόλη υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, λένε ιταλικές πηγές.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->