Ρωσία: Το πυραυλικό σύστημα Avangard τέθηκε σε λειτουργία

Επιχειρησιακά ενεργός είναι από σήμερα ο νέος υπερπύραυλος της Ρωσίας Avangard, και έχει τοποθετηθεί στο πυραυλικό συγκρότημα Yasnensky στην περιοχή Orenburg, περίπου 1.200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Το Avangard είναι ένα από τα έξι νέα αμυντικά συστήματα που αποκάλυψε η Μόσχα στις αρχές του 2018 ως μέσο αποκατάστασης της παγκόσμιας στρατηγικής πυρηνικής ισορροπίας, εν μέσω των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να πιέσει τα σύνορα της Ρωσίας και να δημιουργήσει μια «ασπίδα» πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Το πρώτο σύνταγμα Στρατηγικών Δυνάμεων Πυραύλων οπλισμένο με τους Avangard έχει μπει στην ενεργό δράση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

«Θα ήθελα να μας συγχαρώ όλους και ειδικά τις Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων. Σήμερα, στις 10:00 π.μ., ο διηπειρωτικός βαλλιστικός υπερηχητικός πυραύλος Avangard τέθηκε στη μάχη. Εκ μέρους όλων μας, θέλω να συγχαρώ όσους εργάστηκαν για αυτό το σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας και για τις ένοπλες δυνάμεις της», δήλωσε ο Σόιγκου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή.

Ο διοικητής των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων πυραύλων, Στρατηγός Σεργκέι Καρακάεφ, επιβεβαίωσε ότι το πρώτο σύνταγμα πυραύλων Avangard έχει τοποθετηθεί στο πυραυλικό συγκρότημα Yasnensky στην περιοχή Orenburg, περίπου 1.200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Τι γνωρίζουμε για το Avangard
Το υπερσύγχρονο υπερηχητικό σύστημα Avangard είναι η αντίδραση της Ρωσίας σε αρκετές προσπάθειες των ΗΠΑ για να καταστήσει παρωχημένη τη βαλλιστική πυραυλική στρατηγική της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «Prompt Global Strike» του Πενταγώνου, αντιβαλλιστικά συστήματα πυραύλων τα οποία η Ουάσινγκτον έχει κατασκευάσει στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Το Avangard βασίζεται σε ένα ριζικά εξελιγμένο σχεδιασμό κινητήρα Scramjet που επιτρέπει στο σύστημα να παραδώσει τόσο πυρηνικά όσο και συμβατικά ωφέλιμα φορτία σε ταχύτητες έως Mach 20.

Με τη δυνατότητα ελιγμών κατά τη διάρκεια της πτήσης, το σύστημα είναι ουσιαστικά άτρωτο σε οποιοδήποτε υπάρχον ή μελλοντικό σύστημα πυραυλικής άμυνας. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής της Ρωσίας, που εγγυάται μια ρωσική απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων εναντίον της χώρας.

Νωρίτερα φέτος, ο συνταξιούχος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού NORAD, Γεν. Χάουαρντ Τόμσον, δήλωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, η πρόοδος της Ρωσίας στον τομέα των υπερηχητικών όπλων, έχουν καταστήσει τις υπάρχουσες αμερικανικές αεροπορικές άμυνες «ξεπερασμένες».

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->