“Ο νόμος στη Μεσόγειο είμαι εγώ” λέει ο Ερντογάν! Έχει πάρει το “πράσινο φως” από τους ισχυρούς;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, διεμήνυσε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ΄ όλο τον κόσμο ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στη Μεσόγειο αν δεν το επιτρέψει η χώρα του!

Επειδή η απλή λογική λέει ότι η Τουρκία δεν είναι δα και η υπερδύναμη του πλανήτη, η καχυποψία για τις “πλάτες” που έχει ο Ερντογάν είναι απολύτως δικαιολογημένη. Την αμερικανική υποστήριξη την έχει και με το παραπάνω. Ο Τραμπ τους την παρέχει απλόχερα. Οι Ευρωπαίοι; Ποιοι Ευρωπαίοι… Ακόμη και ο Μακρόν που υποτίθεται τον “πολεμά”, συναντάται μαζί του σε τετραμερή στο σπίτι του Βρετανού πρωθυπουργού. Το Λονδίνο παραδοσιακά βλέπει με …συμπάθεια τη Τουρκία. Το τέταρτο μέλος της συνάντησης ήταν η κυρία Μλερκελ, καγκελάριος της Γερμανίας.

Όλοι έχουν συμφέροντα με τον ταραξία της Μεσογείου. Ο Τραμπ έχει τις παραγγελίες της Boeing και την εκκρεμότητα της Lockheed Martin με τα F-35. Κι άλλα πολλά. Η Μέρκελ έχει τα υποβρύχια και τις επιχειρήσεις της που “βλέπουν” ευκαιρίες στη “φθηνή” Τουρκία. Ο Τζόνσον ειδικά μετά το Brexit θα “παίξει” πολύ με την Τουρκία. Επιπλέον η Βρετανία βοηθά την Τουρκία στο θέμα του κινητήρα του “εθνικού” μαχητικού που θέλει να κατασκευάσει η Τουρκία. Ο Μακρόν; Δεν πρόκειται να παριστάνει για πολύ τον “ευρωπαίο σταυροφόρο” κατά του Ερντογάν μόνος. Έχει και η Γαλλία εταιρείες στην Τουρκία…

Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν έχει τις ευλογίες του Πούτιν…
Κάπως έτσι ο Τούρκος πρόεδρος με αλαζονεία μεγάλη μας είπε χθες βράδυ:
• “Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα, μετά από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης”
•”Σκάνδαλο η απέλαση του Λίβυου πρέσβη”
• “Η Αίγυπτος παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζοντας τον Χάφταρ στη Λιβύη” •”Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας μετά από τη συμφωνία με τη Λιβύη”.

•”Κανείς δεν μπορεί να κάνει έρευνες στην περιοχή που περιλαμβάνει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης”
•”Θα αγοράσουμε ένα άλλο πλοίο γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε αυτές τις δραστηριότητες όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα ακόμη και στα διεθνή ύδατα”.

Ο Ερντογάν δεν είναι τρελός όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Αντιθέτως. Έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πότε τραβάει το σχοινί και πότε το χαλαρώνει. Ακόμη κι όταν κάνει λάθη, όπως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, σπεύδει να το διορθώσει, πληρώνοντας βέβαια κάτι παραπάνω.
Επέζησε μια κοινωνικής αναταραχής το 2013 και ενός πραξικοπήματος το 2016. Συνεπώς δεν μπορεί να λέει όσα είπε χθες ,χωρίς να έχει πάρει από κάποιους ισχυρούς το “πράσινο φως”. Έστω την ανοχή τους, αν και έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι έχει εξασφαλίσει πολλά περισσότερα.

Αν οι υποψίες αυτές επαληθευτούν θα πρόκειται για ήττα διαχρονική της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας. Οι οποίες επένδυσαν σ΄ όλα τ΄ άλλα -οικονομία, ενέργεια , διπλωματικές συμμαχίες- πλην της Άμυνας! Η Τουρκία επί Ερντογάν έκανε το ακριβώς αντίθετο. Ενίσχυσε τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας και πάνω σ΄ αυτή “έχτισε” τη διπλωματική του στρατηγική. Απόδειξη τα όσα συνέβησαν ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκεί που υποτίθεται οι “ενεργειακοί κολοσσοί” θα έβαζαν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Πλην των περιοχών που δραστηριοποιείται η ExxonMobil όλοι οι άλλοι -Γάλλοι και Ιταλοί- τα μάζεψαν κι έφυγαν. Σύντομα θα ακούσουμε ξανά το γνωστό “βρείτε τα” που πάντα οι ξένοι ζητούν από εμάς. Θα τα βρούμε λοιπόν;

militaire

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications