Ερντογάν: Στέλνουμε στη βουλή πρόταση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Να καταθέσει στο κοινοβούλιο της Τουρκίας πρόταση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, δεσμεύθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα πάμε όπου μας καλέσουν», τονίζει.

Την ετοιμότητα της Τουρκίας να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εάν υπάρξει σχετικό αίτημα, διεμήνυσε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από την υπογραφή του μνημονίου για τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας - Τρίπολης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τουρκική βουλή θα ψηφίσει για σχετική πρόταση που θα κατατεθεί προσεχώς, κατά την έναρξη και πάλι των εργασιών της βουλής στις 7 Ιανουαρίου.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, μόλις το κοινοβουλίου αρχίσει και πάλι τις εργασίες του», σημείωσε ο ίδιος, στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι το το μνημόνιο για τη στρατιωτική συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) ετέθη σε ισχύ, καθώς επικυρώθηκε από την Άγκυρα και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης «Resmi Gazete».

«Αποφασίστηκε να εγκριθεί το μνημόνιο για τη στρατιωτική συνεργασία που υπεγράφη από την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου», αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με την «Resmi Gazete».

Το Σάββατο, το μνημόνιο κυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο.
«Μας ρωτούν εάν θα στείλουμε στρατό στη Λιβύη. Θα απαντήσω: Θα πάμε όπου μας καλέσουν. Το μνημόνιο επιβεβαίωσε, εκ νέου, τη συνεργασία μας και τη στήριξή μας. Η συμφωνία ετέθη σε ισχύ σήμερα. Σύντομα, θα καταθέσουμε αίτημα στο κοινοβούλιο για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεών μας στη Λιβύη. Με αυτήν την εντολή, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να παράσχουμε στήριξη στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του, νωρίτερα στη διάρκεια της εβδομάδας, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, είχε επισημάνει ότι το ενδεχόμενο η Τουρκία να χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη αναμένεται να εξεταστεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Κρεμλίνο: Οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Ρωσία, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

«Όσον αφορά στην κατάσταση στη Λιβύη, προφανώς εγείρονται κοινές ανησυχίες, ακόμη και στη χώρα μας. Έχουμε καταστήσει, επανειλημμένα, τη θέση της Ρωσίας σαφή. Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ταχύτερη επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, θέτοντας τέλος στην αιματοχυσία εκεί. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση ενός τρίτης χώρας είναι απίθανο να προωθήσει τη διευθέτηση, αλλά κάθε προσπάθεια τρίτης χώρας να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και να βοηθήσει τα αντιμαχόμενα μέρη να επιτύχουν λύση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η Ρωσική Ομοσπονδία χαιρετίζει τη διεθνή προσπάθεια επίλυσης», είπε ο Πεσκόφ.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->