Απαγόρευση κυκλοφορίας λεωφορείων και φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας

Προβλήματα στις μετακινήσεις προκαλεί η κακοκαιρία Ζηνοβία. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία λεωφορείων και φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τις Αφίδνες.

Κλειστή είναι η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, από τις Αφίδνες, για λεωφορεία και φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, ενώ χιόνια έπεσαν και σε περιοχές της Αττικής καθώς συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας Ζηνοβία.

Λόγω του χιονιού και του παγετού που προκαλεί η κακοκαιρία Ζηνοβία, κλειστοί είναι ορισμένοι δρόμοι, ενώ σε άλλους η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία, κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Η νέα εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία από τα διόδια Αφιδνών, για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και για λεωφορεία.
  • Η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας - Θήβας, από το 5ο χιλιόμετρο, στη Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.
  • Η λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο.
  • Η επαρχιακή οδός Βυτίνας - Χ/Κ Μαινάλου.
  • Η επαρχιακή οδός Περιστέρας – Χ/Κ Καλαβρύτων.

Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνεργεία δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Από το πρωί έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα οι συνθήκες στην περιοχή του Μαρτίνου κυρίως από το 90ο χλμ. στην περιοχή της Υλίκης έως το 134ο χλμ. του εθνικού δρόμου στην περιοχή των διοδίων της Τραγάνας.

Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, το χιόνι κατά περιόδους καλύπτει το οδόστρωμα και λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας το χιόνι μετατρέπεται σε παγετός. Εκχιονιστικά μηχανήματα το απομακρύνουν και ρίχνουν και αλάτι διευκολύνοντας την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.

Τις τελευταίες ώρες, τα φαινόμενα γίνονται όλο και περισσότερο έντονα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων ωστόσο όμως υπάρχει μία ετοιμότητα στις αστυνομικές δυνάμεις ακόμη και να διακόψουν την κυκλοφορία στα διόδια της Τραγάνας είτε πρόσκαιρα για να καθαρίσει το οδόστρωμα είτε και για μεγαλύτερο χρονικό αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Την ίδια στιγμή, σε αρκετούς δρόμους η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Δείτε αναλυτικά εδώ σε ποιους δρόμους είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

Απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια της χώρας

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν ακόμη και τα 10 μποφόρ, σε ισχύ είναι και σήμερα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Στον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Λόγω της κακοκαιρίας δεν εκτελούνται τα εξής δρομολόγια πλοίων:

  • Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα
  • Αρκίτσα - Αιδηψός
  • Γλύφα – Αγιόκαμπος
  • Βόλος - Σποράδες
  • Καβάλα - Πρίνος
  • Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου
  • Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη

Εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα στη Βοιωτία - Επιχείρηση διάσωσης ακυβέρνητου σκάφους στον Σαρωνικό

Λόγω της κακοκαιρίας, 10 άτομα εγκλωβίστηκαν σε οχήματα που ακινητοποιήθηκαν στην επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, στη Βοιωτία.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο με δύο οχήματα. Οι τέσσερις πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Επιχείρηση διάσωσης στήθηκε όμως και στον Σαρωνικό για 4 επιβαίνοντες σκάφους που βρέθηκε να πλέει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και θραύσης ιστίων κι ενώ βρισκόταν στα ανοιχτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου.

Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού περισυνέλεξε τρεις από τους επιβαίνοντες, ενώ τον τέταρτο περισυνέλεξε δεξαμενόπλοιο.

Χιόνια στην Αττική

Τα χιόνια έκαναν και την εμφάνισή τους σε περιοχές της Αττικής, το μεσημέρι της Δευτέρας, με χρήστες του διαδικτύου να αναρτούν σε κοινωνικά δίκτυα βίντεο από τη χιονόπτωση σε Περιστέρι και Πετρούπολη.

Σύμφωνα με το Forecast Weather Greece που αναδημοσιεύει τα βίντεο, η χιονόπτωση σημειώθηκε σε υψόμετρο 200 μέτρων.

Πώς θα εξελιχθεί η Ζηνοβία

Η κακοκαιρία Ζηνοβία θα κρατήσει τη χώρα στην «κατάψυξη» μέχρι την Τρίτη, οπότε και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από την Πρωτοχρονιά καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τη Ρωσία θα φτάσουν στη χώρα, ρίχνοντας τη θερμοκρασίας και φέρνοντας και πάλι χιόνια.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο διαφαίνεται μια αλλαγή στον καιρό σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

«Από εκείνες τις ώρες και κατά της διάρκεια της 2ας Ιανουαρίου θα επικρατήσει για άλλη μια φορά καιρός “Βορείου Ρεύματος” όπως τον λέμε στη Μετεωρολογία. Αυτό σημαίνει ότι στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει παγωνιά αλλά χωρίς φαινόμενα, ενώ στα ανατολικά και νότια θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα χαμηλά υψόμετρα αλλά και χιονοπτώσεις που τοπικά θα κατέβουν αρκετά σε ό,τι αφορά στο υψόμετρο» αναφέρει.

Οι περιοχές που είναι πιο πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις είναι το Πήλιο, η κεντρική και ανατολική Στερεά (και η Αττική), η Εύβοια και οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Πελοπόννησος και ίσως κάποια νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications