Νέα Μόρια ετοιμάζεται στην Καρδίτσα?

Οι αγώνες χρόνων των επιχειρηματιών και των φορέων της Καρδίτσας για να γίνει Βιομηχανική περιοχή, καταρρέουν με την φημολογούμενη απόφαση να μετατραπεί η BI.ΠΕ. σε ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.
από alithianews.gr

H ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ πωλούσε πανάκριβα τα οικόπεδα σε επιχειρηματίες της Καρδίτσας με αποτέλεσμα να μην εγκατασταθούν εκεί επιχειρήσεις πλην τριών και κάποιων φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ σήμερα τα δίνει σε χαμηλές τιμές για HOT SPOT.

Οι φορείς της Καρδίτσας και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να αντιδράσουν και να μην αφήσουν την BI.ΠΕ. στους Γοργοβίτες να γίνουν νέα Μόρια.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ επισκέφτηκε την BI.ΠΕ. και ιδού η σημερινή κατάσταση

Ο νομός μας αγωνίστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στο νομό Καρδίτσας, βιομηχανική περιοχή. Τελικά, αυτό κατέστη δυνατόν και σήμερα στην περιοχή των Γοργοβιτών, έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαιτούμενες υποδομές για την εγκατάσταση επιχειρήσεων. Αίφνης όμως μαθαίνουμε ότι πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Βιομηχανική Περιοχή σε ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, το λεγόμενο HOT SPOT. Αυτό, αν συμβεί, θα δεσμεύσει ένα τεράστιο μέρος της BI.ΠΕ που αντί να φιλοξενεί επιχειρήσεις, πλέον θα γεμίσει με κοντέινερ και μετανάστες.

Ενώ οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, δημοσιεύματα θεωρούν δεδομένο ότι οι ΒΙΠΕ που θα υποδεχτούν τους πρόσφυγες, είναι της Καλαμάτας, της Άμφισσας, της Καρδίτσας, της Φλώρινας και της Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (εταιρεία της τράπεζας Πειραιώς) βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όχι μόνο για την Καρδίτσα αλλά και για άλλες περιοχές εκτός Θεσσαλίας. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020 καθώς θα απαιτηθεί να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι πολύ πιθανό να αναλάβει την έκδοση αδειών για τις επικείμενες εγκαταστάσεις για την αποφυγή της γραφειοκρατίας σε ένα θέμα που πλέον έχει λάβει εθνικά χαρακτηριστικά. Η οικονομική αποζημίωση της ΕΤΒΑ για την παραχώρηση εκτάσεων αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ενοίκια που χρεώνονται στις βιομηχανίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμονή των μεταναστών στις ΒΙΠΕ εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στις υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες που ήδη είναι εγκατεστημένες, ενώ σε κάποιες απ’ αυτές η παρουσία αντίστοιχων μονάδων είναι σχετικά μικρή.

Να αντιδράσουμε άμεσα

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Βλέπουμε καθημερινά τη γίνεται στα νησιά όπου λειτουργούν αντίστοιχα κέντρα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει κάτι ανάλογο και στην Καρδίτσα.

Οι φορείς της Καρδίτσας, οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα με πρώτο τον δήμο Παλαμά, όλους τους υπόλοιπους δήμους και την περιφέρεια.

Οι πολίτες της Καρδίτσας δέχθηκαν χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία όταν εγκαταστάθηκαν με το στεγαστικό πρόγραμμα σε σπίτια της Καρδίτσας, πάνω από 350 άτομα.

Καθημερινά βλέπουμε φιλήσυχους ανθρώπους από διάφορες ξένες χώρες να κυκλοφορούν ανάμεσά μας και δεν σημειώθηκε το παραμικρό περιστατικό ρατσιστικής βίας, ούτε καν λεκτικής.

Στην ΒΙΠΕ όμως πάει να δημιουργηθεί άλλο πράγμα και αυτό οφείλουμε να το σταματήσουμε.

Αντιδράσεις από ΕΒΕ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας τέθηκε το θέμα και η διοικούσα επιτροπή πρότεινε το θέμα της πιθανότητας εγκατάστασης προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Καρδίτσας, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ε.Β.Ε.

Την αντίθεσή τους σε κάθε πιθανότητα δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Βιομηχανική Περιοχή Καρδίτσας εξέφρασαν τόσο τα μέλη του Επιμελητηρίου, όσο και ο δήμαρχος Καρδίτσας που ήταν παρόν στην συνεδρίαση.

Το θέμα έθεσε στο Δ.Σ. ο κ. Λέμας και όπως φάνηκε οι διοικούντες ήταν ανέτοιμοι να απαντήσουν και μετέθεσαν το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση. Ελπίζουμε τότε να μην είναι αργά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications