Σύμβουλος Ερντογάν: Πολύ σύντομα η τουρκική επίθεση στην Συρία

Ωστόσο, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου προέδρου δεν παρείχε διευκρινήσεις για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της πιθανής εισβολής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευθεί για μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία τις επόμενες ημέρες, αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή.

Ο διευθυντής επικοινωνιών του Ερντογάν, Φαχρεττίν Αλτούν, δήλωσε σε στήλη που δημοσίευσε την Τρίτη από την Washington Post ότι ο Τούρκος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ συμφώνησαν να «μεταφέρουν την ηγεσία της εκστρατείας κατά του ISIS» στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις «μαζί με τον FSA, θα διασχίσουν σύντομα τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις απειλή για την εθνική ασφάλεια και έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα ξεκινήσει μια εισβολή στη βόρεια Συρία ως μέσο για να τις εξαναγκάσει να αποτραβηχτούν έξω από την περιοχή αυτή.

Τον Αύγουστο, η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων για τον συντονισμό και τη διαχείριση της εγκατάστασης μιας ασφαλούς ζώνης στη βορειοανατολική Συρία. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη, το YPG θα πρέπει να αφαιρέσει τις δυνάμεις και τα όπλα του από την περιοχή.

​Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη ότι η Άγκυρα είχε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για τη στρατιωτική εισβολή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν θα «στηρίξει ή θα εμπλακεί στην» επερχόμενη επιχείρηση της Τουρκίας.

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας - η αποκαλούμενη εκ των πραγμάτων αυτόνομη περιοχή - είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Δαμασκό, καθώς η επιχείρηση της Τουρκίας βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κορυφαίου αξιωματούχου Badran Jiakurd.

Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προτρέψει τους Κούρδους να συμμετάσχουν σε διάλογο και έχει καταδικάσει την εξάρτησή τους από τις αμερικανικές δυνάμεις που λειτουργούν παράνομα στην χώρα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications