Η «κατάρα» του να είσαι έξυπνος μειονεκτήματα που φέρνει η ευφυΐα

«Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» λέει το Ευαγγέλιο και ίσως να μην έχει και τόσο άδικο. Παρ ότι η ευφυΐα αντιμετωπίζεται από όλους μας ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσων την διαθέτουν, υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι και που ίσως να τους δυσκολεύουν τη ζωή.

Ιδιοφυΐα και ευτυχία σπάνια πάνε μαζί
Όπως είπε και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Η ευτυχία στους  έξυπνους ανθρώπους είναι το πιο σπάνιο πράγμα που γνωρίζω». Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με υψηλό IQ  είναι πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη, στην μελαγχολία και στην «αρνητική σκέψη». Ξέραμε λοιπόν μέχρι τώρα ότι «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», τώρα μπορούμε να προσθέσουμε πλέον και το μυαλό σε αυτό το ρητό.

Η εξυπνάδα είναι αγχωτική
Υψηλά επίπεδα στρες έχουν παρατηρηθεί σε μελέτες στα άτομα με υψηλή διανοητική ικανότητα και μάλλον είναι κάτι το αυτονόητο, καθώς όσο πιο πολύ σκέφτεσαι, τόσο πιο πολύ προβληματίζεσαι. Έρευνα του Alexander Penney του Πανεπιστημίου του Καναδά έδειξε εντονότερες και συχνότερες αγχωτικές εμπειρίες για τους πιο έξυπνους ανθρώπους.

Η ευφυΐα φέρνει μοναξιά
Πολλοί από τους ανθρώπους που σκοράρουν υψηλή βαθμολογία στα τεστ IQ είναι εργένηδες ή δηλώνουν μοναχικοί ως άνθρωποι. Επομένως, μην ανησυχείς, μπορείς πια με εγκυρότητα να υποστηρίζεις ότι «Είσαι μόνος γιατί δεν σε καταλαβαίνουν».

Οι υψηλές προσδοκίες για το μυαλό σου φέρνουν απογοήτευση
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ένιωσαν την ματαίωση των προσδοκιών, είτε των δικών τους είτε του περιβάλλοντος τους , που είχαν όταν χαρακτηρίστηκαν ως ιδιοφυΐες στην νεότερη ηλικία τους. Τα «child-ren prodigy» όπως είναι γνωστά (παιδιά θαύματα) πολλές φορές καταλήγουν «αποτυχημένοι» σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν όταν ήταν μικρά.

Η ευστροφία σου δεν σημαίνει και σοφές αποφάσεις
O Keith Stanovich του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψε ότι οι αντικειμενικές και δίκαιες αποφάσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με το υψηλό IQ. Επίσης, οι ευφυείς άνθρωποι δεν είναι πάντα τόσο σίγουροι για αυτές τους αποφάσεις, γιατί όπως είπε και ο Μπουκόφσκι «οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι βεβαιότητες». Πολλοί πια επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να διαχωρισθούν οι έννοιες της «εξυπνάδας» όπως καταγράφεται στα IQ tests από την «σοφία», καθώς δεν ταυτίζονται. 

Τα «τυφλά σημεία» ενός έξυπνου μυαλού
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν ένα «τυφλό σημείο» στην αντιληπτική τους ικανότητα και αυτό είναι το να βλέπουν τα δικά τους λάθη. Επίσης, συχνά διακατέχονται από αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «gambler fallacy» και κατά το οποίο η αισιοδοξία για την επανάληψη ενός θετικού αποτελέσματος στερεύει γρηγορότερα σε έναν ευφυή άνθρωπο, οδηγώντας τον συχνά σε βιαστικές και λανθασμένες αποτιμήσεις.

Αν έχετε υψηλή νοημοσύνη, τότε ίσως να περνάτε καλύτερα όταν είστε μονός/η σας.
Τουλάχιστον, αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Psychology από τους εξελικτικούς ψυχολόγους τον Norman P. Li από το Singapore Management University και τον Satoshi Kanazawa του London School of Economics.Πολλοί από τους ανθρώπους έχουν υψηλή IQ είναι εργένηδες ή δηλώνουν μοναχικοί ως άνθρωποι «Είσαι μόνος γιατί δεν σε καταλαβαίνουν».

Δεν προσαρμόζονται εύκολα στον όχλο
Δεν γίνονται ένα με αυτόν, καθώς ο όχλος λειτουργεί ως κοπάδι,όλοι λένε και κάνουν τα ίδια για να μην ξεχωρίζουν από τον όχλο, και γίνουν το μαύρο πρόβατο, πχ του τύπου λες καλήμερα γιατί άπλα το λένε όλοι, ούτε έχουν καλές κοινωνικές σχέσεις για τον ίδιο λόγο που ο όχλος έχει μπει σε ένα καλούπι πως να σκέφτεται και πως να λειτουργεί με υποκριτικούς καθωσπρεπισμούς και υποκρισία για να ειναι αρεστός.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications