Επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 Alligator: Ο «αλιγάτορας» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Δύο έλικες που περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, δύο πιλότοι. Οι πιο δύσκολες στρατιωτικές αποστολές μπορούν να επιτελεστούν μόνο με αυτό το επιθετικό ελικόπτερο. Ο λόγος για το Kamov Ka-52.

Ανταποκριτής του Sputnik ταξίδεψε στο Κράι Πριμόρσκι και επισκέφθηκε το εργοστάσιο «Progress» του ομίλου «Ρωσικά Ελικόπτερα» («Vertolety Rossii») στην πόλη Αρσένιεφ. Το επιθετικό ελικόπτερο Kamov Ka-52 γνωστό και ως «Alligator» («Αλιγάτορας»), αλλά και η έκδοση Ka-52K «Katran» δεν κατασκευάζονται πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Αρσένιεφ.

«Τα στροφεία του ελικοπτέρου Ka-52 κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά», εξηγεί ο επικεφαλής του εργαστηρίου, Ιβάν Τερέσενκο. «Αρχικά κατασκευάζουμε τον διαμήκη άξονα. Είναι μία περίπλοκη διαδικασία, περιλαμβάνει σύστημα για προστασία από το ψύχος και τις ανώμαλες προσγειώσεις. Όλα αυτά, στη συνέχεια γίνεται συγκόλληση σε ένα ενιαίο σύνολο, και μετέπειτα συγκολλάμε τα ουραία τμήματα και τα πτερύγια».

Εξοπλισμός για την κατασκευή των στροφείων του επιθετικού ελικοπτέρου Ka-52 «Alligator» © Sputnik / Αντρέι Στανάβοφ Τα έτοιμα στροφεία καθαρίζονται με γυαλόχαρτο, γίνεται η συγκόλληση, τοποθετούνται καλωδιώσεις και λαμπτήρες για την κατάδειξη της θέσης του ελικοπτέρου και μεταφέρονται για βάψιμο. Η εργασία με συνθετικά υλικά θεωρείται επιβλαβής για την υγεία, οπότε στο εργαστήριο υπάρχουν πολλές γλάστρες με διάφορα είδη φυτών εσωτερικού χώρου.

Σε αυτό το εργαστήριο, παρόλο που οι εργαζόμενοί του το ονομάζουν εργαστήριο παραγωγής στροφείων, γίνονται πολλά παραπάνω. Το ελικόπτερο Ka-52 είναι κατασκευασμένο κατά περισσότερο από το 50% από συνθετικά υλικά. Η επικάλυψη της ατράκτου, το πλαίσιο του κινητήρα και το οπίσθιο τμήμα είναι κατασκευασμένα από πυκνά στρώματα υαλοβάμβακα και κυψελοειδή παρεμβύσματα που τοποθετούνται ανάμεσά τους. Η αντιβλητική θωράκιση τοποθετείται ξεχωριστά.

«Ακατέργαστες ίνες γυαλιού τοποθετούνται στο επιθυμητό σχήμα, προστίθενται κυψελοειδή παρεμβύσματα, συγκολλιούνται, συσκευάζονται σε σακούλα κενού αέρος και στη συνέχεια μεταφέρονται σε αεροστεγή λέβητα βρασμού».

«Στα σύνθετα υλικά γίνεται πιο εύκολα η επεξεργασία επειδή δεν χρειάζονται ούτε λύγισμα ούτε κοπή με φρέζα. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Επίσης, τα συνθετικά υλικά είναι πιο ελαφρά από οποιοδήποτε μέταλλο. Για παράδειγμα, το στροφείο του Ka-52 μήκους επτά μέτρων, ζυγίζει μόνο 74 κιλά».

Τα ελικόπτερα είναι από τις πιο περίπλοκες πτητικές μηχανές που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Το βασικό πτητικό εξάρτημα του ελικοπτέρου είναι το στροφείο, ο έλικας που αποτελείται από μακρόστενες λεπίδες. Και παρόλο που με την πρώτη ματιά, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο στις λεπίδες, μόνο λίγες χώρες του κόσμου διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την κατασκευή τους. Το ομοαξονικό σχήμα είναι μια άλλη ιστορία. Αξίζει να αναφερθεί πως τα ελικόπτερα με το συγκεκριμένο σχήμα κατασκευάζονται μονάχα στην Ρωσία.

Για να αποκτήσουν τα εξαρτήματα την απαραίτητη αντοχή, θερμαίνονται επί 12 ώρες σε θερμοκρασία 120-170 βαθμών Κελσίου. Υπάρχουν τρεις αεροστεγείς λέβητες βρασμού στο εργοστάσιο και το προσωπικό εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο, σε τρεις βάρδιες. Μόλις αφαιρεθούν τα έτοιμα εξαρτήματα από τους λέβητες, αμέσως τοποθετούνται ακατέργαστα στη θέση τους.
Λόγω του ιξώδους και του ινώδους, τα «θερμαινόμενα» υλικά είναι δύσκολο να κοπούν. Για αυτό τον λόγο, στο «Progress» χρησιμοποιείται ένα ειδικό ρομπότ που κόβει τις ίνες γυαλιού ρίχνοντας έναν πίδακα νερού υψηλής πίεσης, αναμεμειγμένο με λεπτή άμμο.

Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι το ρομπότ μπορεί, με αυτόν τον πίδακα, να κόψει ακόμη και μέταλλο.
Τα έτοιμα συνθετικά εξαρτήματα μεταφέρονται απευθείας από το εργαστήριο παραγωγής στροφείων στο εργαστήριο συναρμολόγησης όπου, σύμφωνα με τα σχέδια, τοποθετούνται στα χαλύβδινα πλαίσια της ατράκτου του ελικοπτέρου.

Το πλαίσιο του ελικοπτέρου συναρμολογείται στην κύρια πλατφόρμα συναρμολόγησης. Όλα τα εξαρτήματα πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα, χωρίς διάκενα και λυγίσματα. Ακόμη και μισό χιλιοστό έχει τεράστια σημασία.
«Έχουμε δύο κύριες πλατφόρμες και διπλή γραμμή συναρμολόγησης», εξηγεί ο επικεφαλής του εργαστηρίου συναρμολόγησης, Ντμίτρι Κονοβάλοφ, καθώς μας οδηγεί ανάμεσα από τις μεταλλικές κατασκευές.

«Αρχικά, στην πλατφόρμα συναρμολόγησης τοποθετείται το κεντρικό τμήμα της ατράκτου και αργότερα οι δεξαμενές καυσίμου, το εμπρόσθιο και το οπίσθιο τμήμα. Όλα αυτά, ενώνονται με ήλους και στη συνέχεια γίνεται επακριβής ευθυγράμμισή τους. Πιθανώς, η συναρμολόγηση της ατράκτου να αποτελεί το πιο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας κατασκευής του ελικοπτέρου και πραγματοποιείται υπό την ειδική εποπτεία του γραφείου τεχνικού ελέγχου και του πελάτη. Αν κάτι πάει στραβά σε αυτό το στάδιο, ολόκληρο το ελικόπτερο πρέπει να απορριφθεί».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι προσπάθειές τους να χρησιμοποιήσουν την συσκευή ήλωσης δεν πέτυχαν επειδή αυτή λειτουργεί μόνο σε ευθείες ραφές, ενώ η άτρακτος του ελικοπτέρου Ka-52 «Alligator» διαθέτει ένα πολύπλοκο σχήμα, με αρκετά κοιλώματα και γωνίες.

Συναρμολόγηση και απογείωση
Μετά την έξοδο από την πλατφόρμα συναρμολόγησης, ξεκινά η εγκατάσταση του πλαισίου του κινητήρα, των πτερύγων και των διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων. Για τον έλεγχο της δυσκαμψίας της ατράκτου, τοποθετούνται μοντέλα των κινητήρων. Στη συνέχεια, ελέγχεται η ομαλότητα στη λειτουργία των θυρών και των καταπακτών.

«Αν τα πάντα ανοίγουν και κλείνουν ελεύθερα και δεν υπάρχουν λάθη, τότε η άτρακτος μπαίνει στην εγκατάσταση ψεκασμού για έλεγχο της στεγανότητας», συνεχίζει ο Κονοβάλοφ. «Υπάρχει μια ειδική εγκατάσταση η οποία ψεκάζει το ελικόπτερο με νερό υπό υψηλή πίεση από όλες τις πλευρές. Η διαδικασία διαρκεί 20 λεπτά. Στο κέλυφος, υπάρχουν υδατοστεγείς ζώνες και όλα μέσα πρέπει να είναι στεγνά».

Μετά από τη διαδικασία ψεκασμού, το ελικόπτερο επιθεωρείται. Στο γραφείο τεχνικού ελέγχου εργάζονται πολλές γυναίκες. Αυτές ελέγχουν την ποιότητα των ενώσεων, της συναρμολόγησης και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έγγραφα με τα τελικά συμπεράσματά τους.

Από το εργαστήριο συναρμολόγησης, πηγαίνουμε στην επόμενη αίθουσα, το εργαστήριο τελικής συναρμολόγησης. Εκεί το σώμα του ελικοπτέρου «αποκτά περιεχόμενο» και γίνεται το επιθετικό ελικόπτερο «Alligator». Το εργαστήριο «λάμπει» από καθαριότητα. Για τον λόγο αυτό, οι περιβαλλοντικές παράμετροι ελέγχονται αυστηρά από ειδικούς αισθητήρες στα τοιχώματα του εργαστηρίου.

«Αρχικά στην άτρακτο τοποθετούνται οι σωληνώσεις των συστημάτων καυσίμου, πυρόσβεσης και υδραυλικών», εξηγεί ο Κονοβάλοφ. «Στη συνέχεια γίνεται η καλωδίωση. Ελέγχουμε προσεκτικά κάθε εξάρτημα για κοψίματα και εγκοπές. Στο τέλος τοποθετούνται οι ηλεκτρικές μονάδες».

Κατά μέσο όρο, η συνολική διάρκεια συναρμολόγησης ενός ελικοπτέρου διαρκεί 44 ημέρες. Το τελευταίο στάδιο είναι η εγκατάσταση του μειωτήρα και των κινητήρων. Το επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 διαθέτει δύο κινητήρες στροφαλοφόρου άξονα VK-2500 που παράγονται στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίοι ανυψώνουν το Ka-52 σε ύψος έως και 5.000 μέτρων.

Δράκος του πολέμου Εάν δεν υπάρχουν παρατηρήσεις, το ελικόπτερο μεταφέρεται στο εργαστήριο ελέγχου και δοκιμών, όπου τοποθετείται ο οπλισμός.

«Αρχικά, κάθε ελικόπτερο περνάει από δοκιμές των μηχανικών και των πιλοτών του εργοστασίου Progress», επισημαίνει ο κ. Κονοβάλοφ. Ρυθμίζουν τους κινητήρες, τον μειωτή και δοκιμάζουν την αντοχή των στροφείων και των πτερυγίων. Αμέσως μετά, το ελικόπτερο δοκιμάζεται από στρατιωτικούς. Γενικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πιλότοι, το Ka-52 είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη κατά την διάρκεια της πτήσης και δεν υπάρχουν παράπονα».

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Progress» είναι πολύ υπερήφανοι επειδή αποτελούν την μοναδική εγκατάσταση στην χώρα όπου κατασκευάζονται τα συγκεκριμένα αν μη τι άλλο ιδιαίτερα επιθετικά ελικόπτερα.

Το ελικόπτερο Ka-52 έχει αρκετούς «άσσους στο μανίκι»: ομοαξονικό σχήμα στροφεία, σύστημα διάσωσης πιλοτών με απόρριψη των στροφείων, μια ασυνήθιστη για επιθετικό ελικόπτερο διάταξη του διθέσιου πιλοτηρίου με τους πιλότους να κάθονται «δίπλα - δίπλα». Επίσης, το ελικόπτερο προστατεύεται από μία ισχυρή αντιβλητική θωράκιση και επίσης διαθέτει συμπαγές σχήμα που καθιστά δυσχερή τον εντοπισμό του από τις εχθρικές δυνάμεις. Από άποψη οπλικού φορτίου, ταχύτητας και αυτονομίας, το Ka-52 «Alligator» ξεπερνάει τους κύριους ανταγωνιστές του, το αμερικανικό AH-64D «Apache Longbow» και το γάλλο-γερμανικό «Eurocopter Tiger».

Αναφορικά με τον οπλισμό που φέρει, το ελικόπτερο χρησιμοποιεί πυροβόλο όπλο τύπου 2A42-1 των 30 χιλιοστών, το πυραυλικό σύστημα «Strelets», κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου «Ataka» και «Vikhr-1», καθώς και τα μη κατευθυνόμενα βλήματα τύπου S-8.
Η επιβλητική εμφάνιση και ο θόρυβος από τα στροφεία του «Alligator» καθιστούν το ρωσικό ελικόπτερο ιδιαίτερα ξεχωριστό. Όταν κάποιος βλέπει το ελικόπτερο από το έδαφος αντιλαμβάνεται υποσυνείδητα ότι πραγματικά δεν θα ήθελε με τίποτα να βρεθεί απέναντί του ως αντίπαλος. Ούτε για λίγο…

sputniknews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications