Επιχείρηση Τουρκίας στη Συρία: Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τη συμφωνία Κούρδων - Δαμασκού

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Πληροφορίες σήμερα κάνουν λόγο για συριακά στρατεύματα στα βορειοανατολικά της χώρας, μετά τη συμφωνία Κούρδων - Δαμασκού. Προειδοποιεί, εκ νέου, για κυρώσεις ο Τραμπ.

Σε συμφωνία κατέληξαν, χθες, οι Αρχές των Κούρδων στη βόρεια Συρία με τη συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό για την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Για να αποφευχθεί και να απωθηθεί αυτή η επίθεση, επιτεύχθηκε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων και της κυριαρχίας της Συρίας. Ο συριακός στρατός θα εισέλθει (στις ελεγχόμενες από Κούρδους περιοχές) και θα αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος όλων των συριο-τουρκικών συνόρων προκειμένου να βοηθήσει (τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις [SDF] υπό τους Κούρδους) να απωθήσουν αυτή την επίθεση και να απελευθερώσουν περιοχές που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του», σημείωναν σε ανακοίνωσή τους οι Αρχές των Κούρδων.

Όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, η συμφωνία στοχεύει στην «απελευθέρωση και άλλων πόλεων της Συρίας που έχει καταλάβει η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν».
Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα αντισταθεί σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατών στην περιοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα συριακά ΜΜΕ, ο συριακός στρατός έχει αναπτυχθεί στην πόλη Τελ Ταμέρ στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στην πόλη Τάμπκα της επαρχίας Ράκκα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο όπως έχει δηλώσει η Άγκυρα, την εκκαθάριση τρομοκρατών από τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

Η στάση Γαλλίας - Γερμανίας
Την ίδια ώρα, το Παρίσι φαίνεται πως είναι έτοιμο να λάβει μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού στη βόρεια Συρία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η Γαλλία καταδικάζει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, σε συνέχεια και ανάλογης απόφασης από μέρους της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία και ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα δέσμευσή του να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.«Έρχονται μεγάλες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», έγραψε ο ίδιος, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ίδιος χθες είχε δηλώσει ότι συνεργάζεται με μέλη του Κογκρέσου για την επιβολή «ισχυρών» κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, σε συνέντευξή του στο CBS, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μετακινήσουν περίπου 1.000 στρατιώτες από το βόρειο τμήμα της Συρίας.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications