Χάος και αίμα στη Συρία: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η Τουρκία – Στους 277 οι νεκροί

Μαίνεται η πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία, με τους νεκρούς σύμφωνα με την Άγκυρα- να έχουν ξεπεράσει τους 220, τους τραυματίες να είναι εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι φωτογραφίες με τα νεκρά παιδιά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ η διεθνής κοινότητα παραμένει αποσβολωμένη και άπραγη.

Κι ενώ οι επιχειρήσεις από αέρος και από ξηρά συνεχίζονται, η μεν Τουρκία «πανηγυρίζει» γιατί, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα, έχει σκοτώσει 228 «τρομοκράτες» από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε νέες απειλές, δίνοντας τρεις επιλογές: «Ή θα επέμβουμε στρατιωτικά ή θα επιβάλουμε κυρώσεις ή θα… μεσολαβήσουμε!».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι δήλωσε στο TRT World, ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου η βόρεια Συρία εκκαθαριστεί από «τρομοκράτες». Η Άγκυρα, πρόσθεσε, δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία διαδρόμου «τρομοκρατίας» ή τη δημιουργία κράτους στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα παραμένει θεατής στον πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες που έχει σκορπίσει τον θάνατο στη βόρεια Συρία, καθώς χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έλαβε καμία απόφαση.

Χιλιάδες άμαχοι τράπηκαν σε φυγή Η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία έτρεψε την Πέμπτη χιλιάδες αμάχους σε φυγή, καθώς οι δυνάμεις της Άγκυρας προέλασαν παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στην αμερικανική διπλωματία να αποπειραθεί να μεσολαβήσει για να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους, είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Από το βράδυ της Τετάρτης, η Άγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσής της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα, επικεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Τουλάχιστον 29 αντάρτες, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 6 αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία, καθώς και 10 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 κούρδους πολιτοφύλακες.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν κούρδοι αντάρτες έπληξαν με ρουκέτες παραμεθόριες πόλεις όπως η Ακτσάκαλε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications