«Τα μαζεύει η Άγκυρα»: Ο τουρκικός στρατός λέει ότι έλαβε μέτρα για την προστασία της βάσης των ΗΠΑ

Το υπουργείο Άμυνας επισήμανε σε δήλωσή του ότι ένα συνοριακό φυλάκιο είχε δεχθεί επίθεση από κουρδικές δυνάμεις από θέση που βρισκόταν περίπου 1.000 μέτρα νοτιοδυτικά του παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε τον τουρκικό στρατό να απαντήσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν τυχόν βλάβες στην αμερικανική βάση που βρισκόταν κοντά στις θέσεις των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες δέχθηκαν τα ανταποδοτικά πυρά του τουρκικού στρατού κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην Βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία δεν άνοιξε πυρ στο αμερικανικό παρατηρητήριο με οποιονδήποτε τρόπο. Ελήφθησαν όλες οι προφυλάξεις πριν από την έναρξη της επίθεσης, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη στην αμερικανική βάση. Για λόγους ασφαλείας, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την επίθεση μετά τη λήψη πληροφοριών από τις ΗΠΑ.

Απορρίπτουμε σθεναρά τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ ή οι δυνάμεις του Συνασπισμού δέχθηκαν επίθεση από δικά μας πυρά», εξήγησε το υπουργείο Άμυνας.

Την Τετάρτη, η Άγκυρα ξεκίνησε την επιχείρησή της με στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας στα συριακό-τουρκικά σύνορα, εκτοπίζοντας τις ένοπλες ομάδες των Κούρδων, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες από την Τουρκία.

Το Newsweek ανέφερε την Παρασκευή, επικαλούμενο έναν Κούρδο αξιωματούχο πληροφοριών και έναν ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι το περιστατικό συνέβη στο λόφο Mashtenour καθώς ο τουρκικός στρατός επιτίθετο στις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Οι εκθέσεις πρόσθεσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν πυρ ως αντίποινα, αλλά στην συνέχεια αποχώρησαν από την περιοχή μόλις σταμάτησε ο βομβαρδισμός.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το τουρκικό προσωπικό θα έπρεπε να γνωρίζει τις θέσεις των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι εκθέσεις πρόσθεσαν ότι υπήρχαν μέχρι και 100 Αμερικανοί στρατιώτες στο σημείο του περιστατικού. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications