Λέρος όπως… Συκούριο; Πώς χάθηκαν νάρκες και αντιαρματικά - Θρίλερ με… άρωμα τρομοκρατίας

Κόκκινος συναγερμός στο υπουργείο Άμυνας – Υποψίες ότι μπορεί να εμπλέκεται με την υπόθεση τρομοκρατική οργάνωση – Η απώλεια φέρνει στη μνήμη την κλοπή πυρομαχικών στο στρατόπεδο του Συκουρίου στη Λάρισα από τη 17Νοέμβρη καθώς και την πιο πρόσφατη από στρατόπεδο της Κω το 2002

Σε ένα απίστευτο θρίλερ με άρωμα τρομοκρατίας έχει εξελιχθεί η απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού από την αποθήκη της μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κλοπή οπλισμού από στρατιωτική μονάδα από το 2002, όταν άγνωστοι είχαν μπει σε μονάδα της Κω και είχαν αρπάξει τρία οπλοπολυβόλα, 17 45άρια και τρία αυτόματα G3. Ήδη διενεργείται προανάκριση ενώ στο νησί έχει φτάσει κλιμάκιο της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας (09/09) όταν κατά τη διάρκεια καταμέτρησης διαπιστώθηκε πως λείπουν αντιαρματικά όσο και χειροβομβίδες. Αμέσως σήμανε συναγερμός, με τις Αρχές να αναζητούν δύο εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, 22 χειροβομβίδες και άγνωστο αριθμό πολεμικού υλικού (ρουκέτες, εκρηκτικά) που χάθηκαν από την αποθήκη της μονάδας.

Η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο σφραγίστηκε και τέθηκε σε «καραντίνα», ενώ κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση ατόμων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Η απώλεια του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού εντοπίστηκε μετά την αλλαγή διαχειριστή στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ)» και παραμένει άγνωστο τι ακριβώς έχει συμβεί.

Νέο Συκούριο;Κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί και ουδείς μπορεί να το στοιχειοθετήσει. Ωστόσο όλοι ανησυχούν όταν σκέφτονται ότι αυτό που έγινε στη Λέρο, υπάρχει ενδεχόμενο να αποδειχτεί σε «Σικούριο του Αιγαίου».
Ποια είναι τα στοιχεία που προκαλούν πολύ μεγάλο προβληματισμό στις Αρχές;
Τα δύο αντιαρματικά όπλα που εκλάπησαν προφανώς προβληματίζουν. Όμως, σύμφωνα με το militaire.gr, υπάρχει και μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον αριθμό των ναρκών κατά προσωπικού που χάθηκαν από τις αποθήκες της ναυτικής βάσης. Δεν θα αναφέρουμε τον αριθμό, αλλά, απολύτως δικαιολογημένα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις Αρχές.

Έχει διαπιστωθεί επίσης η απώλεια οπλοβομβίδων και πυρομαχικών 7,62 χιλιοστών ενώ, «αγνοούνται» και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκρήξεις, όπως βραδύκαυστα ειδικά φιτίλια και αμυντικές χειροβομβίδες.

Το πότε χάθηκαν όλα αυτά τα υλικά θα προσδιοριστεί (ελπίζουμε) από τις ανακρίσεις. Ωστόσο αυτά που γράφονται ότι δήθεν ο τελευταίος έλεγχος στις αποθήκες της Λέρου έγινε στις 31 Δεκεμβρίου, δεν ευσταθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο έκτακτοι έλεγχοι μέσα στο 2019 και είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη αποθήκη ελεγχόταν.

Τα υλικά αυτής της αποθήκης αφορούσαν σε συγκεκριμένη μονάδα των ΕΔ και ήταν αποθηκευμένα σε ειδικό χώρο των αποθηκών, οι οποίες έχουν συναγερμό και κάμερες! Πρόκειται για αποθήκες «χωμένες» στη γη, οι οποίες μπορούν να «παραβιαστούν» όπως αναφέρουν όσοι τις έχουν επισκεφθεί, «μόνο από μέσα». Γι΄αυτό και οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εντός της μονάδας. Για την οποία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επαρκή στελέχωση της.

Πώς μπορεί να βγήκαν όλα αυτά από τη ναυτική βάση; Όπως αναφέρει το militaire.gr, το πιθανότερο σενάριο λέει ότι η «έξοδος» των αντιαρματικών, των ναρκών κι όλων των άλλων πυρομαχικών έγινε από τη θάλασσα. Οι αποθήκες στις οποίες έγινε η κλοπή δεν απέχουν πολύ από τη παραλία. Τα υλικά που εκλάπησαν δεν είναι ούτε ιδιαίτερα βαριά, ούτε μεγάλα σε όγκο. Η μεταφορά τους δεν θα ήταν πρόβλημα.

Ανησυχία στην ΑντιτρομοκρατικήΟι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν και να συνδέσουν πράγματα και γεγονότα που έγιναν με πρόσωπα και σε αυτό θα παίξουν ρόλο εξετάσεις DNA, καθώς συλλέγονται στοιχεία μέσα από την αποθήκη.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων που ενδεχομένως δραστηριοποιούνται στο κοινό έγκλημα ή στο χώρο της τρομοκρατίας, να μπουν και να πάρουν πυρομαχικά χωρίς να έχουν συνέργεια ή βοήθεια από το εσωτερικό της μονάδας», λέει στο Open TV ο Λάμπρος Τσούμης, αντιστράτηγος ε.α. «Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί ο χρόνος που έγινε το συμβάν διότι αυτό θα βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό των δραστών και των απωλεσθέντων πυρομαχικών».

Είναι προφανές πως στην Αντιτρομοκρατική ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κλοπή του στρατιωτικού υλικού να έγινε από κάποια οργάνωση.
Θυμίζουμε άλλωστε πως στο παρελθόν έχει γίνει ξανά κλοπή στρατιωτικού υλικού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κλοπές, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν αποκτήσει... άρωμα τρομοκρατίας. Η γνωστότερη από αυτές ήταν η αρπαγή δεκάδων αντιαρματικών ρουκετών από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Οι ρουκέτες αυτές αποτέλεσαν όχι μόνο τον βασικό εξοπλισμό της «17 Νοέμβρη» (μία από αυτές σκότωσε και τον Θάνο Αξαρλιάν στο Σύνταγμα) αλλά και το αντικείμενο της γνωστής σε όλους, εμβληματικής φωτογραφίας της οργάνωσης.

Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.
Παρόμοια περιστατικά κλοπών στρατιωτικού υλικού έχουν γίνει:
το 1977 στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) όταν είχαν αρπάξει 36 αχρησιμοποίητα 45άρια,
τον Μάρτιο του 1992 από την 96η ΤΥΠΕΘ στη Χίο όταν είχαν προσπαθήσει να αποσπάσουν πλήθος ρουκετών οι οποίες όμως στη συνέχεια βρέθηκαν,
το 1998 από το στρατόπεδο στο Μεγάλο Πεύκο που επιχείρησαν να πάρουν αντιαρματικές νάρκες, οι οποίες ωστόσο βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο
στις αρχές Αυγούστου του 2000 στην 72η Μονάδα Επιστρατεύσεως στο στρατόπεδο Παπανικολάου στα Γλυκά Νερά εξαφανίστηκαν πέντε ακόμα 45άρια. H διαπίστωση της κλοπής έγινε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης του οπλισμού και αμέσως διατάχθηκε ένορκη προανάκριση. Πάρα ταύτα η κλοπή δεν αποδόθηκε σε κάποια οργανωμένη μορφή εγκλήματος αλλά στη δράση ανθρώπων που σχετίζονταν με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications