Η φωτογραφία σε tweet του Τραμπ που προκάλεσε ανησυχίες περί αποκάλυψης απόρρητων πληροφοριών

Μια φωτογραφία από μια αποτυχημένη εκτόξευση του Ιράν που ανήρτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε έντονη συζήτηση, καθώς αναλυτές έσπευσαν να τονίσουν ότι η υψηλή ανάλυση της εικόνας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις κοινές δορυφορικές τεχνολογίες.

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο αποκάλυψης μυστικών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προκάλεσε μια φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για μία λεπτομερή εναέρια φωτογραφία χώρο εκτόξευσης του διαστημικού κέντρου Σεμνάν στο Ιράν που φαίνεται να έχει υποστεί καταστροφή μετά από έκρηξη που υποτίθεται ότι συνέβη στη διάρκεια τροφοδοσίας ενός πυραύλου.

«Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στο καταστροφικό ατύχημα κατά τη διάρκεια των τελικών προετοιμασιών για την εκκίνηση της εκτόξευσης του Safir SLV στον Χώρο Ένα Εκτόξευσης του Σεμνάν στο Ιράν. Εύχομαι στο Ιράν τα καλύτερα και καλή τύχη στο να προσδιορίσει τι συνέβη στον Χώρο Ένα», έγραψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

Το tweet του Τραμπ πυροδότησε ανησυχίες για το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να αποκάλυσε ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες, με κάποιους αναλυτές να παρατηρούν ότι η λήψη της φωτογραφίας έγινε από εξαιρετικά απόρρητο στρατιωτικό δορυφόρο ή drone - κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είτε διέρρευσαν φωτογραφίες από τον εναέριο χώρο του Ιράν, είτε ότι έχουν ένα τόσο προηγμένο drone που μπορεί να πετάει πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο.

Εντούτοις, ο Τραμπ επέμεινε ότι έχει τη δικαιοδοσία να αναρτήσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες, αναρτώντας αυτήν τη φωτογραφία στο Twitter, ο ίδιος απάντησε:

«Είχαμε μία φωτογραφία και τη δημοσιεύσαμε, κάτι που έχω απολύτως το δικαίωμα να κάνω. Και θα δούμε τι θα γίνει». Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος από την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε, μιλώντας στο CNBC, ότι η εικόνα που δημοσίευσε ο Τραμπ προέρχεται από μία ενημέρωση σχετικά με απόρρητες πληροφορίες που ο ίδιος έλαβε την Παρασκευή.

Ιρανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται και τους οποίους επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι ο πύραυλο εξερράγη λόγ «τεχνικών ζητημάτων», χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από μέρους του Ιράν μέχρι στιγμής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications